Aangezien we niet iedereen voor onze camera kregen na afloop van de AA Drink CrossCup in Brussel kan u hieronder enkele reacties lezen die we ook verzamelden op het BK veldlopen in het Park van Laken. Ook de ‘verliezers’ komen hier aan het woord.

Senioren vrouwen

Sofie Van Accom (tweede plaats) : “Hanna heeft de voorbije weken bewezen dat ze goed in vorm zit. Op dit parcours gingen we sowieso een mooie strijd krijgen. Ze was absoluut de sterkste vandaag. Met de punten wou ik niet bezig zijn, aangezien ik het niet echt zelf in handen had. De manier waarop ik gelopen heb, stemt me wel tevreden. Nu is het twee weken rust, om vervolgens op te bouwen naar de zomer, waarin de focus uiteraard op die 1500m zal liggen. Het wordt een bizarre zomer door het late WK, dus ik ben benieuwd wat het zal geven.”

Hanne Verbruggen (derde plaats): “Ik ben aan het trainen voor mijn eerste marathon, maar hiervoor heb ik wel afgebouwd. Bovendien was ik iets te snel gestart in Rotselaar, wat me toen krachten heeft gekost. Vandaag ben ik iets voorzichtiger gestart. Hierdoor heb ik een soort tweede adem gevonden. Het parcours ligt me echt wel, alleen jammer dat er niet wat meer modder lag. Ik ben echter supertevreden dat ik mijn winter op deze manier kan afsluiten. De komende weken zet ik alles op alles op in april te knallen tijdens die eerste marathon.”

Hanne Verbruggen – Foto: Peter Wagemans

Nina Lauwaert (vierde en eindwinnares): “Ik ben toch wel teleurgesteld hoor. Ik was hier gekomen voor die Belgische titel, aangezien dat in de lijn zou liggen van de afgelopen weken en maanden. Het parcours speelt me wel parten. Vooraf voelde ik me echt goed, dus ik zag het echt wel zitten. De afwisseling bergop en bergaf viel me zwaar, ondanks dat ik een paar keer ben komen verkennen. Ik ben heel tevreden over mijn winter, aangezien ik nooit had gedacht dat ik zo’n resultaten zou neerzetten. Ik beschouw de winter als krachttraining om nu de specifieke marathonvoorbereidingen aan te vatten met het oog op de marathon van Hamburg eind april.”

Mathilde Deswaef (elfde plaats en eerste belofte): “De afgelopen twee jaar heb ik eigenlijk altijd podium behaald, dus ik ben heel blij dat kunstje vandaag weer over te kunnen doen. Op voorhand had ik stiekem op iets meer gehoopt dan mijn 11de plaats in de uitslag, maar ik had het tijdens de wedstrijd heel zwaar waardoor ik hier uiteindelijk echt wel tevreden met ben. Het was de zwaarste wedstrijd van dit seizoen. Van een slechte dag kan ik echter niet spreken, want anders zou ik hier niet winnen. Het heuvelachtig parcours was zeker het probleem niet, maar het algemene gevoel vandaag was gewoon echt minder. Deze zomer ga ik vol voor de limiet voor het EK beloften op de 1500 meter waar de limiet echt wel binnen mijn mogelijkheden ligt.”

Mathilde Deswaef – Foto: Golazo

Senioren mannen

Dame Tasama (derde plaats AA Drink CrossCup Brussel, maar niet in uitslag BK): “Het is jammer dat ik door mijn laattijdige inschrijving vandaag niet mee kon strijden voor het podium, maar te laat is te laat. Ik besloot daarom mij volledig op het klassement te richten en ben dan ook heel tevreden met hoe ik het er vandaag vanaf heb gebracht. Ik ben over het algemeen tevreden over de gehele winter. Ondanks dat mijn conditie niet top was, ging het op wedstrijd telkens meer dan behoorlijk. Na twee jaren met veel blessures doet dit deugd. Hopelijk kan ik de komende jaren nog beter doen. Nu op naar de zomer waar ik mij vooral zal richten op de WK-limiet op de 5.000 meter. Als dat niet zou lukken heb ik al een plan B klaar. Ik zou het dan wel eens op de marathon durven proberen.”

Lander Tijtgat en Dame Tasama – Foto: Peter Wagemans

Lander Tijtgat (vierde): “Ik had nog verwacht dat ik in de laatste ronde iets zou overhebben, al heeft mijn inspanning om Soufiane te proberen volgen me meer krachten gekost dan ik eerder dacht. Daardoor kon ik niet versnellen zoals ik dat in Rotselaar deed. Soufiane is hier gekomen om te winnen en ik dacht dat het voor hem moeilijk zou worden door het hoge niveau. Dit is de Soufiane van twee jaar terug op het EK. Ik trek binnenkort naar Flagstaff om er vijf weken op hoogte te trainen en vervolgens enkele wedstrijden in de VS af te werken. Een goede 5.000m is het doel. Goed is hopelijk rond 13’30. Het is ook een experiment om te zien wat het geeft om effectief als prof te leven”

Clément Deflandre (achtste en eerste belofte): “Ik had het BK in mijn hoofd zitten, aangezien ik er beter wou zijn dan de andere CrossCups. Het droge parcours heeft me wel geholpen. Hierdoor was ik nog meer in mijn element. Ik heb natuurlijk ook alles gegeven. Mijn vorm vergelijk ik met die van Roeselare, net voor het EK veldlopen. Komende zomer hoop ik het EK voor beloften te halen op de 10.000m.”

Clément Deflandre – Foto: Peter Wagemans