De Structabo CrossCup-manche in Mol kon rekenen op enkele sterke buitenlanders. Net als vorig jaar ging de overwinning naar een Poolse. Vorig jaar won Katarzyna Rutkowska, maar deze keer moest ze de duimen leggen voor haar langenote Anna Gosk. Imana Truyers kon net als de vorige editie aan het Zilvermeer de volle buit pakken in het CrossCup klassement. De gloednieuwe Runner’s lab tussensprint leverde 3 punten op voor Sofie Van Accom.

Het was meteen duidelijk dat het Poolse duo te sterk was voor onze landgenoten. Terwijl zij het hazenpad kozen, hielden onze Belgen, samen met een Ierse dame, de Nederlandse Ruth Van Der Meyden en Stephanie Barnes, een wedstrijd in de wedstrijd. Na 1500m toonde Sofie Van Accom dat ze ook in het zand haar snelle benen boven kan toveren door de tussensprint op haar naam te schrijven. Nadien staken Hanne Verbruggen en Hanna Vandenbussche meer en meer hun neus aan het venster. Topfavorieten Imana Truyers en Van Accom lieten zich wat terugzakken en een sterke Elise Vanderelst kon in het eerste wedstrijddeel goed aanhaken met de eerste groep Belgen. Nadien moest Vanderelst, specialiste van het kortere werk, de anderen wel laten lopen.

Bij het ingaan van de laatste ronde leek Vandenbussche de winst onder de Belgische atleten te pakken. Leek althans, want Truyers vond haar tweede adem terug en begon stilaan het gat met de atlete van AVR dicht te lopen. De Belgische kampioene in het veld slaagde in deze opzet en kon in de laatste zandstrook onbedreigd haar eerste plek in het klassement veilig stellen. Haar clubgenote, de Britse Stephanie Barnes, was nipt te snel waardoor Truyers als zesde over de finish kwam. Voor Vandenbussche was de cross net iets te lang, want ook Van Accom snelde haar nog voorbij in de slotmeters. Van Accom werd zo tweede Belgische en Vandenbussche streek al strompelend en met een kapotte spike het brons op. De top 3 in de einduitslag was dus helemaal internationaal met de Poolse Gosk en Rutkowska op één en twee. De Ierse Shona Heaslip werd derde.

Lisa Rooms behield nog net twee seconden voorsprong op Elise Vanderelst en werd zo beste belofte. Junior Mathilde Deswaef was de snelste in haar categorie.