De Duitser Samuel Fitwi heeft de Structabo CrossCup in Mol gewonnen. Fitwi toonde zich de sterktste in het slot van de wedstrijd, waarin vooral onze landgenoten Isaac Kimeli en Simon Debognies het initiatief namen. Kimeli werd beloond voor zijn werklust met een tweede plaats als eerste Belg. Al moest hij daarvoor wel het onderste uit de kan halen. Dame Tasama werd derde en lijkt nu al dé favoriet om de Structabo CrossCup 2018-2019 op zijn naam te schrijven.

Net als bij de vrouwen was het ook bij de mannen een mooi kijkstuk waarbij het tot het einde afwachten was wie het podium op zou mogen. De kopgroep met het OEH-trio, Lander Tijtgat, Dame Tasama, Dries Basemans en de Duitser Samuel Fitiwi bleven lange tijd samen. Vooral Isaac Kimeli en Simon Debognies namen de groep mee op sleeptouw. Langzaam aan werd het pak uitgedund waarbij Basemans als eerste de rekening gepresenteerd kreeg. Nadien bleek het tempo ook te hoog voor Robin Hendrix waardoor nog een vijftal atleten streden om de winst.

De twee snelsten van de Relays in Gent, Tijtgat en Tasama, moesten net zoals Debognies lossen bij het ingaan van de laatste ronde. Kimeli had enkel nog Fitwi in zijn kielzog. Ook bij de mannen viel er geen Belgische overwinning uit de bus want die laatste leek toch een net iets sterkere zandvreter. Fitwi sprokkelde in de laatste ronde een kleine kloof op Kimeli en wist deze beetje bij beetje te vergroten. Kimeli had op de zandstrook geen antwoord op het stevige tempo van de Duitser. De Belgische kampioen in het veld kon wel zonder al te veel problemen een wederom sterke Tasama afhouden. Iets verderop kon ouderdomsdeken Tijtgat de veel jongere Debognies voorbijsnellen om zo als derde Belg de finish te overschrijden.

Ook hier werd een Runner’s lab tussensprint gehouden. Kimeli toonde dat hij niet alleen op de piste het gaspedaal kan induwen, maar ook in het zand lijkt hij een stevig tempo te kunnen opleggen. Hij gaf de andere Belgen het nakijken en rijfde de drie extra punten binnen.

Korte cross

Als drie honden vechten om een been, dan loopt de vierde ermee heen. Dat was ook het geval op de korte cross waar Valère Hustin de topfavorieten Ismael Debjani, Yannick Michiels en Pierre-Antoine Balhan verschalkte. Hustin, ook al sterk op de Relays in Gent, klaarde in Mol de klus. De atleet van Dampicourt kan op de piste nochtans geen spectaculaire tijden voorleggen, maar weet in het veld telkens weer te verbazen. Debjani en Michiels flankeerden Hustin op het podium.