Zondagvoormiddag om 11:00 Belgische tijd worden de mannen losgelaten voor hun marathon in Londen. Het deelnemersveld is zonder overdrijven het sterkste ooit. Er zijn drie speerpunten: Eliud Kipchoge, Kenenisa Bekele en Mo Farah. Ook bij de vrouwen, die om 10:15 BT, van start gaan, belooft het een heus spektakel te worden met hoofdrollen die zijn weggelegd voor Mary Keitany en Tirunesh Dibaba.

Dat het zondag om misschien wel het strafste deelnemersveld ooit in een marathon gaat, is te danken aan de grote drie. Eliud Kipchoge, de derde aller tijden op de marathon en officieus de snelste, is sinds 2014 ongeslagen op de marathon en zal dat zo willen houden.

Kenenisa Bekele tijdens de 10.000 meter - Foto: Jasper Jacobs
Kenenisa Bekele tijdens de 10.000 meter in Lier in 2012 – Foto: Jasper Jacobs

Een andere grote is Kenenisa Bekele, die de tweede prestatie aller tijden op zijn naam heeft staan en ruim wereldrecordhouder is op de 5.000m en 10.000m op de piste. Bekele kon in een rechtstreeks duel met Kipchoge nog niet overtuigen en moet dus op zoek naar eerherstel. Bekele vs Kipchoge, dat is ook Ethiopië vs Kenia. Een gegeven dat bij de vrouwen ook terugkeert.

Mo Farah – Foto: Erik Van Leeuwen

De laatste grote naam is de man die zondag op het meeste sympathie van het publiek zal kunnen rekenen. Mo Farah gaat op eigen bodem op zoek naar het Brits record op de afstand. Voor de Brit is het de tweede marathon, nadat hij in 2014 een poging waagde. Zonder veel succes zogezegd, 2u08:21, maar toen lag de focus bij Farah nog altijd op de piste. Nu rest hem alleen de straat nadat hij vorig jaar de piste vaarwel zei.

Farah stak zijn ambities deze week niet onder stoelen of banken. Hij is bereid om Kipchoge en Bekele zo lang mogelijk te volgen. Het Europees record van Søndre Nordstad Moen is bij deze in gevaar. De Noor liep in december naar een heel stevige 2u05:48 in Japan. Het zou straf zijn indien Farah in zijn tweede marathon al zo’n tijd kan neerzetten. Het Brits record van Steve Jones, die in 1984 naar 2u07:13 liep, lijkt een realistisch doel voor zondag.

Ghirmay Ghebreselassie – Foto: Erik Van Leeuwen

De outsiders/uitdagers kunnen eveneens mooie adelbrieven voorleggen. De snelste debutant ooit, de Ethiopiër Guye Adola die in september naar 2u03:46 snelde in Berlijn, zal het bovenstaande drietal zeker kunnen benaderen. Titelverdediger Daniel Wanjiru zal zich evenmin zomaar gewonnen geven. Bovendien treden met Abel Kirui en Ghirmay Ghebreselassie drie wereldtitels op de marathon aan de start. Ook de winnaar van de marathon van Amsterdam, Lawrence Cherono die in de Nederlandse hoofdstad naar een scherpe chrono van 2u05:02 liep, verschijnt aan de start.

Wereldrecordambities zijn er niet direct voor zondag. Al heb je met Bekele en Kipchoge altijd ruimte voor een supertijd. Kipchoge liep namelijk in 2016 in Londen naar 2u03:05, zijn beste tijd ooit. Dat was amper acht seconden boven de tijd van zijn landgenoot Dennis Kimetto.

Vrouwen gaan resoluut voor het absolute WR van Radcliffe

Bij de vrouwen won Mary Keitany vorig jaar in een wereldrecord van 2u17:01. Straffe kost, maar niet zo straf als het absolute record van Paula Radcliffe. Het record van Keitany geldt voor wedstrijden waarin alleen vrouwen aan de start kwamen. Radcliffe liep haar WR in 2003 met mannelijke hazen. Zondag, 15 jaar na het fabuleuze WR van 2u15:25, doen Keitany én Tirunesh Dibaba een gooi naar dat record. Dibaba, vorig jaar tweede na Keitany en winnares in Chicago later in 2017, wordt dus de grootste uitdager van Keitany in een race die de geschiedenisboeken in kan gaan. Het wordt net zoals bij de mannen een strijd tussen Kenia en Ethiopië.

Op vlak van tijden komt alleen Gladys Cherono in de buurt van de tandem Keitany-Dibaba. Al kan er nu al een vraagteken gezet worden bij het feit of er andere vrouwen in staat gaan zijn om de hazen te volgen, aangezien er op wereldrecordjacht wordt gegaan. De weersomstandigheden zijn eerder uitzonderlijk. Het zal de warmste editie worden sinds de jaren 70. Het zou 21 graden worden in de Britse metropool. De wind kan ook een factor spelen, aangezien er windkracht 4 wordt voorspeld.