Kevin Mayer, regerend wereldkampioen outdoor op de tienkamp en torenhoog favoriet voor de zevenkamp in Birmingham, beging een misstap bij het voorlaatste onderdeel. Hij geraakte met zijn polsstok maar over 5m00, terwijl zijn record op 5m60 staat. De spanning is helemaal terug.

Het begon allemaal heel vlotjes voor Mayer in Birmingham. Na twee onderdelen leek zelfs het wereldrecord eventueel binnen handbereik. Daarna begon de Fransman zich wat vermoeid te voelen, en ging het steeds iets minder. Het bleef er echter al die tijd heel rooskleurig uitzien voor de wereldtitel, maar dat was steeds met het polsstokspringen in het vooruitzicht. De specialiteit van Mayer.

Het polsstokspringen werd een grote tegenvaller. Mayer wipte vlot over 5m00, paste dan op 5m10, maar faalde drie keer op 5m20. En dat terwijl hij eerder dit jaar nog over 5m60 ging. De Fransman houdt wel nog 34 punten over op de Canadees Warner, maar als we de persoonlijke records op de 1.000 meter van beide heren in rekening brengen … haalt de Canadees het met vier punten voorsprong.

Het wordt dus nagelbijten. Mayer mag ongeveer drie seconden toegeven op Warner. De Nederlander Eelco Sintnicolaas begint als vijfde aan de 1.000 meter.