Zaterdag is het verzamelen geblazen voor de 36ste editie één van ’s lands gezelligste atletiekmeetings, de KBC Nacht in Heusden-Zolder. “De aangekondigde zomeravond en open hemel zijn ideaal om de sterren te zien schitteren”, klinkt het beloftevol bij de organisatie.

Pieter-Jan Hannes - Foto: Tomas Sisk
Pieter-Jan Hannes – Foto: Tomas Sisk

“De cyclocross onder de atletiekmeetings”, omschreef Pieter-Jan Hannes donderdagavond zelf nog de KBC Nacht. Hannes ging op terugweg van stage in Font Romeu langs bij Vive le Vélo, maar staat helemaal op scherp om zaterdagavond het Belgisch record op de 1500m te verbeteren. Hannes kan als weinige anderen pieken naar zijn doelen en de sterke tegenstand zaterdag (van o.m. Johan Cronje, de bronzen medaille van het jongste WK) moet hem daar ook nog wat bij helpen. Rond 20u15 weten we of Christophe Impens na 19 jaar van de tabellen verdwijnt.

Op de 400m krijgen we een mooi duel tussen de Belgische toppers (Kevin en Dylan Borlée en Julien Watrin) en de wereldtoppers Gordon en McQuay. Jonathan Borlée start dit keer in de 200m. Een andere wereldtopper op de 110m horden: de Amerikaan Jason Richardson (de wereldkampioen van Daegu en zilveren medaille van Londen). In zijn zog proberen Damien Broothaerts, Dario De Borger en Adrien Deghelt zich nog te kwalificeren voor het WK. De 800m heeft met Kemboi, Kitum en Rotich wellicht het sterkste deelnemersveld van de avond.

Lolo Jones

Foto: Tomas Sisk
Foto: Tomas Sisk

Bij de vrouwen steekt de 100m horden erboven uit. Met Anne Zagré die in Luik haar WK-ticket pakte en met de Amerikaanse toppers Crawford, Coward en Jones. Lolo Jones is wellicht de grootste ster die zaterdag aan de start staat. Jones is wereldkampioene in twee verschillende sporten (60m horden en bobsleeën), de derde tijd ooit op de 60m horden en minstens evenveel faam als poster girl en social media addict. “Ik hou van deze meeting”, zei Jones op de persbabbel vrijdagmiddag, “omwille van de fans, de fun en het relaxte karakter hier. Het is ook nog eens een snelle piste, ik liep hier een paar jaar geleden en hele goede race. O, het stadionrecord is zelfs van mij zie ik (12″56)! Ik ben drie maanden out geweest met hamstringblessures en een operatie, dus voor een toptijd is het wellicht wat vroeg, maar ik wil hier goed starten of goed eindigen en dat gevoel meenemen.”

Bij Anne Zagré is de grootste stress er sinds woensdag af, toen ze zich in Luik verzekerde van deelname aan het WK. Maar daarmee is haar honger zeker niet gestild. “Ik heb de wedstrijd nog eens herbekeken en het kan toch nog beter hoor. Ik kijk echt wel uit naar zaterdag, niet in het minst om tegen Lolo te kunnen lopen. Ze was jaren geleden al een echt voorbeeld voor mij, ik kijk naar haar op en nu loop ik gewoon naast haar! En ja, ik volg haar ook wel op Instagram, she’s funny.”

Chloe Henry - Foto: Florent Caelen
Chloe Henry – Foto: Florent Caelen

In het polsstok bij de vrouwen strijden Smets en Henry opnieuw om het Belgisch record in het gezelschap van 3 vrouwen die al 4m70 sprongen, waaronder Europees kampioene Sidorova. Axelle Dauwens gaat in de 400m horden nog op zoek naar haar WK-ticket. Nafi Thiam moet op de valreep verstek laten gaan voor het hoogspringen. Ze heeft nog teveel last van een voetzoolblessure die ze in Luik opliep in het verspringen en ze wil geen risico’s nemen.

Marieke Vervoort valt haar eigen wereldrecord op de 800m wheelen aan. Dat had ze eigenlijk eerder dit jaar in Oordegem al te pakken, maar die uitslag werd niet gehomologeerd.

Legends’ race

Ook de vroegere sterren van de piste verzamelen in Heusden-Zolder voor de Legends’ Race. Ze lopen in vier teams een “zweedse aflossing” (100m-200m-300m-400m). Het is een hommage aan hun carrières en een extra steuntje in de rug voor de Solidarity Athletics-actie die ijvert voor de toekomst van de Belgische atletiek en het behoud van het Koning Boudewijnstadion. We krijgen o.m. Gaston Roelants, Annemie van Nuffel, Willy Polleunis, Véronique Collard, William van Dijck, Hanna Mariën en Tia Hellebaut te zien.

Meer info op www.kbcnacht.be