Home » Nieuws » Nederland kan terugblikken op geslaagd EK
Sifan Hassan - Foto: Kim Lommaert

Nederland kan terugblikken op geslaagd EK

De Nederlandse delegatie zakte met 17 atleten af naar Praag voor het EK indoor. Vooraf werd al direct gesproken over medailles. Met een Sifan Hassan, Eelco Sintnicolaas, Dafne Schippers en Nadine Broersen in de rangen kon dat moeilijk anders. Onze noorderburen mogen achteraf best trots zijn op hun prestaties. Ze eindigden op de 5de plaats in de medaillestand en haalden ook 5 medailles binnen, waarvan 2 gouden.

3x brons

Thijmen Kupers, de man die Jan Van Den Broeck hielp aan de EK-limiet, verraste tijdens de finale van de 800m. Hij finishte zowaar als 3de in 1’47”25 waarmee hij voor het eerst in zijn carrière een medaille pakt op een internationaal kampioenschap.

Op de meerkamp bij de mannen ging de overwinning naar de sterke Rus Ilya Shkurenyov. Hij volgt Eelco Sintnicolaas op als Europees kampioen op de zevenkamp, die uiteindelijk het brons pakte nadat hij in de voorbereidingen last kreeg van een opspelende hamstring.

De tranen vloeiden bij Maureen Koster na afloop van de 3000m. Reden daarvoor is dat de 22-jarige zowaar naar het podium liep op zeer tactische wijze. Net voor de start van het Europees kampioenschap verkoos ze om de 1500m, waarvoor ze ook geselecteerd was, links te laten liggen en zich volledig te focussen op de lange 3000m. Een goede keuze, zo bleek achteraf.

2x goud

Met Dafne Schippers en Sifan Hassan kreeg Nederland ook 2 medailles van goud. Op de 60m sprint was het toch even opletten geblazen. Na een iets mindere start moest Dafne Schippers al direct terrein goedmaken op de concurrentie. Dat deed ze uiteindelijk met verve. In een tijd van 7”05 kwam ze over de finish, goed voor een wereldjaarprestatie.

Sifan Hassan nam dan de 1500m voor haar rekening. Zij liet het deelnemersveld al vroeg achter zich en ging met een solotocht op zoek naar het goud. Het werd op het einde nog spannend toen andere atleten kwamen opzetten, maar de Nederlandse van Ethiopische afkomst hield stand.

Broersen out

Op de vijfkamp bij de vrouwen had Nederland ook een serieuze medaillekandidate. Niemand minder dan de wereldkampioene indoor, Nadine Broersen, was vooraf de gedoodverfde atlete om zich tot de beste van Europa te kronen. Maar een enkelblessure bij het hoogspringen besliste daar anders over. Die enkel speelde naar de aanloop van dit EK ook al parten maar bleek tijdens de meerkamp van de baan te zijn.