Almensh Belete- Foto: Jasper Jacobs
Almensh Belete- Foto: Jasper Jacobs

Op dag vijf van het WK in Moskou kwamen twee Belgen in actie. De eerste was meteen de laatst gekwalificeerde, Almensh Belete. De voormalig Ethiopische plaatste zich pas op de Flanders Cup van Ninove voor het WK. In een mixed wedstrijd liet ze zich door tempomaker Bert Misplon meevoeren naar 15’12″26, zo’n 10 seconden onder de gevraagde limiet.

In Moskou startte Belete in de eerste van twee reeksen 5000m. De beste vijf mochten rechtstreeks door, aangevuld met vijf verliezende tijden.

De wedstrijd begon tergend traag, hoewel amper elf dames in de eerste reeks starten en er dus alle kansen waren voor een snelle race (met bijgevolg veel verliezende tijden).

Na de bijzonder trage openingsrondjes ging het tempo, onder aanvoeren van de Ethiopische Ayana, de hoogte in. Met een derde kilometer onder de drie minuten sloeg zij, samen met de Keniaanse Cherono, een kloofje. Een Amerikaans duo, Huddle en Rowbury, deed met nog een kilometer te gaan een gooi naar kwalificatie. Belete handhaafde zich te lang in de achtervolgende groep en kon uiteindelijk niet antwoorden op de versnelling van een vijfde dame, de Bahreinse Daba. Cherono waande zich uiteindelijk de sterkste en won in 15’34″70. In een goede slotronde wist Belete wel nog een plaatsje te winnen. Ten koste van de Française Duarte snelde ze naar de zesde stek in 16’03″03 (haar PR staat ongeveer een minuut scherper). Het werd wachten op het verloop van de tweede reeks.

 

COUNTRY MARK
1 Mercy CHERONO  KEN 15:34.70 Q
2 Almaz AYANA  ETH 15:34.93 Q
3 Molly HUDDLE  USA 15:40.91 Q
4 Shannon ROWBURY  USA 15:50.41 Q
5 Tejitu DABA  BRN 15:56.74 Q
6 Almensh BELETE  BEL 16:03.03
7 Sophie DUARTE  FRA 16:05.14
8 Betlhem DESALEGN  UAE 16:13.27
9 Misaki ONISHI  JPN 16:16.52
10 Carolina TABARES  COL 16:22.81
Margaret Wangari MURIUKI  KEN DNF

 

In de tweede reeks hadden enkele dames goed gekeken naar de eerste en van bij de start ging het tempo serieus de hoogte in. Met een openingskilometer in 3’09″23 werd het meteen nagelbijten voor Belete. Het tempo verzwakte niet en met nog een goede kilometer te gaan namen de Afrikaanse dames het initiatief. De groep spatte uiteen, maar teveel meisjes waren nog te lang kunnen volgen. De Ethiopische Defar won in 15’22″49. De tiende dame, de Poolse Nowakowska, liep binnen in 15’45″10 en dus was het tornooi over voor Belete. De Nederlandse Susan Kuijken, zevende in de tweede reeks, plaatste zich wel.

 

Alle resultaten van de 5000m zijn hier te bekijken. Live-uitslagen vindt u hierTV-uitzending en live-stream zijn te vinden op Sporza.

Alle artikels over het WK in Moskou vindt u hier. Het overzicht van de Belgen in de Russische hoofdstad vindt u dan weer hier.