De Spaanse atlete Spaanse atlete Marta Dominguez wordt binnenkort geschorst vanwege abnormale waarden in het bloedpaspoort. Dat meldt de Spaanse krant El Pais. De IAAF is al een ruim jaar haar zaak aan het onderzoeken. Mogelijks zou ze betrapt zijn op het gebruik van EPO. Hierop zou de zesvoudig Spaans kampioene een straf wachten van twee jaar.

Het onderzoek naar Dominguez startte al in 2009, het jaar dat ze wereldkampioene 3000m werd. Abnormaal hoog hemoglobine werd toch vastgesteld in haar bloedwaarden, maar dat kon pas bevestigd worden na vergelijking drie jaar later (onder meer omwille van de geboorte van haar kind en onbetrouwbare bloedwaarden op die manier). Het biologisch bloedpaspoort, bij de IAAF in voege sinds 2009, berekent op basis van verschillende bloeduitslagen de voorbije jaren een ‘biologisch’ (‘normaal’) individueel bepaald gemiddelde en zo worden extreme waarden, soms dus meerdere jaren na datum, er uitgefilterd. Marta Dominguez, parlementslid in Spanje, weigert voorlopig elk commentaar.