Michael Obasuyi heeft in Montgeron de olympische limiet van 13″27 tot twee keer toe achter zich gelaten. Dat deed hij al door in de reeksen naar een chrono van 13″24 te knallen en in de finale nog eens vier honderdsten sneller te gaan op de hoge horden. Onze landgenoot dook eerst acht en daarna twaalf honderdsten onder zijn eigen record dat op 13″32 stond en neemt zo het Belgisch record van Jonathan N’Senga over. Die mocht zich met 13″25 als topchrono 26 jaar lang de beste Belgische hordenloper uit de geschiedenis noemen, maar die eer gaat nu naar Obasuyi.

Drie jaar geleden debuteerde Michael Obasuyi op zijn 21ste in Tokio als olympiër. Daarna volgden zware jaren waarin blessures al te vaak het hoge woord voerden. Begin dit jaar kreeg de hordenloper een extra klap te verwerken toen Sport Vlaanderen besloot om zijn topsportcontract niet te verlengen. Obasuyi kreeg met veel doorzettingsvermogen zijn lichaam terug op de rails en toonde deze winter al dat hij niet alleen terug is op zijn zijn oude niveau, maar ook dat hij zijn piek nog lang niet bereikt had. De poulain van Patrick Himschoot haalde in Glasgow zijn eerste kampioenschapsfinale en werd er zevende van de wereld. Ook het BR van Jonathan N’Senga op de 60mH uit 1998 moest eraan geloven. Obasuyi zette tot twee keer toe 7″54 neer.

Het reservoir aan bewijsdrang was nog lang niet leeg, want ook aan dit zomerseizoen was de man on a mission als een bezetene begonnen. Met 13″35 en 13″38 zocht hij in zijn eerste wedstrijden meteen zijn record uit 2021, 13″32, op. In Montgeron liet Obasuyi de puzzelstukjes al in de reeksen perfect in elkaar vallen. Hij overbrugde zijn tien hoge horden in 13″24 en verzekerde zich daarmee rechtstreeks van deelname aan de Olympische Spelen. De limiet stond namelijk op 13″27. Zelfs na die wereldprestatie had de OEH-atleet nog wat krachten op overschot. In de finale raasde Obasuyi naar de winst in een weergaloze 13″20. Zijn topchrono maakt van hem de snelste Europeaan van 2024 en de vijfde man van de wereld. Obasuyi doet zijn indoortrucje van enkele maanden geleden over en loopt het 26 jaar oude BR van Jonathan N’Senga uit de boeken.

Geïnspireerd door zijn Belgische concurrent kwam Nolan Vancauwemberghe na 13″72 in de reeksen tot een PR van 13″63 in de finale. In Kreta kreeg ook Anne Zagré tien horden voorgeschoteld. Ze won de wedstrijd in 13″07, haar tweede seizoenschrono.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in