De beste Belgische werpers hebben op de European Throwing cup in het Portugese Leiria geen topprestaties kunnen neerzetten. Timothy Herman opende gisteren zijn seizoen met een worp van 74m79 in het speerwerpen. Hij moest vrede nemen met een achtste plaats in de A-finale. Vanessa Sterckendries bleef steken op 64m73. In het kogelstoten bij de U23 kwam Kwinten Cools in actie maar ook hij kon niet helemaal overtuigen met een worp van 16m35.

Op de European Throwing Cup was met Jolien Boumkwo op de eerste dag al een Belgische in actie gekomen. Dag twee ging gisteren van start en bracht drie nieuwe landgenoten met zich mee. Na de erbarmelijke weersomstandigheden van zaterdag maakte de regen plaats voor een bewolkte hemel met enkele zonnestralen. Een aantal stevige windstoten waren wel nog van de partij en zouden niet zonder effect blijven op het programma vol werpnummers.

Vanessa Sterckendries kwam in actie in het hamerslingeren. Onze nationale recordhoudster kende geen goede start door de vele wind in het Portugese Leiria. Pas in haar laatste van zes pogingen verscheen de eerste geldige worp op het scorebord en wierp onze landgenote 64m73, goed voor een vijfde plaats in de B-finale. Tien dagen geleden wierp Sterckendries nog een mooie 68m41 in Australië. Zalina Marghieva uit Moldavië won de reeks met 69m64, op ruime afstand van het Deense talent Katrine Koch Jacobsen. Zij opende haar seizoen met een worp van 71m95 en won daarmee de A-finale.

Foto: Sona Maleterova for European Athletics

Daarna was het uitkijken naar Timothy Herman. De speerwerper uit Oudenaarde begon aan zijn eerste wedstrijd van het seizoen met een worp van 73m80. De moeilijke omstandigheden zouden een veel verdere worp in de weg blijken te staan. Zijn vijfde poging, toen hij zijn speer richting 74m79 kegelde, werd zijn beste prestatie. Met dat resultaat bleef Herman ver onder het nationale record van 87m35 dat hij een jaar geleden in Kenia wierp en een eind onder de 80m-grens die hij in 2023 wel vaak wist op te zoeken. De jongste deelnemer, Europees beloftenkampioen Artur Felfner, veroverde met 81m89 de eerste plaats.

Ook in de beloftencategorieën kwam een Belg in actie. Kwinten Cools mocht starten in de A-finale van het kogelstoten. Hij kende een mindere start door twee ongeldige pogingen. Bij zijn derde en enige geldige poging stootte Cools 16m35. Met die worp bleef hij een flink stuk onder zijn persoonlijk record en seizoensbeste van 18m31.