De CrossCup-jaargang 2023-2024 kende in Diest zijn besluit. Guillaume Grimard en Jana Van Lent grepen hun eerste zege in het algemene klassement op de lange cross. Ziad Audah en Charlotte Van Hese deden hetzelfde op de korte cross. Nicolaï Saké won bij de heren. Victoria Warpy werd Vlaams kampioene.

Nicolaï Saké (winnaar CrossCup Diest)

“Deze overwinning doet deugd na een seizoen waar ik meer van had verwacht. Door hier te winnen toon ik dat ik mijn plaats heb bij de beste veldlopers van het land. De manier waarop was ook mooi, ik ging er snel alleen vandoor. Het lag zwaar en het was de laatste dus ik had er zin in. Er zijn weinig momenten waarop je zo hard kan genieten, dus als er zich één aandient doe ik dat ten volle”, zo legt Saké zijn uitbundige viering uit.

“Ik ben de laatste weken heel goed in vorm en had het klassement misschien wel kunnen winnen, maar Guillaume Grimard heeft zijn eindzege niet gestolen. Hij heeft punten verzameld op de relays en in Hannuit dus hij verdient dit. Het is aan mij om hem volgend jaar nog harder uit te dagen. Ik focus mij nu op de kortere afstanden. Er komt een 10km, een halve marathon en de 10 Miles van Antwerpen aan. Na het missen van het EK in Brussel is het leuk om met een goed gevoel af te sluiten.”

Guillaume Grimard (winnaar eindklassement CrossCup)

“Vorige zondag werkte ik een heel goede training af, maar doorheen de week voelde ik al dat het niet zo goed ging. Het parcours lag dan ook nog eens heel zwaar dus als je dan modderduivels als Nicolaï Saké en Marco Vanderpoorten tegenover je krijgt, weet je dat het een grote opgave wordt. Ik heb mijn best gedaan en heb mij vastgehouden aan mijn leidersplaats in het klassement. Even twijfelde ik nog, maar eigenlijk was het gat achter mij meer dan groot genoeg.”

“Het is echt machtig om de CrossCup te winnen. Vroeger kregen we zo’n boekje waardoor ik bladerde en waarin ik zag dat Pieter Desmet en co. weer eens hadden gewonnen. Ik weet niet of dat nog bestaat, maar ik hoop dat ze dat terugbrengen zodat ik mijzelf daar eens in kan zien staan. Ik kom al sinds ik heel jong ben naar de CrossCup en heb hier heel veel uren doorgebracht tijdens mijn jeugd. Fantastisch om nu zelf bovenaan dat podium te staan. Deze winter loop ik nog de ECCC in Albufeira en een 5km in Leicester. Wie weet kan ik zo opklimmen op de Crossranking en naar de Spelen gaan. De kans is klein, maar ik ga er alles aan doen.”

Foto: Jolien De Bock

Jana Van Lent (winnares eindklassement CrossCup)

“De eerste helft ging heel soepel, maar ik voelde de vermoeidheid van de examenperiode nog dus ik heb mijn eigen tempo gezocht. Ik ben blij dat ik heb kunnen standhouden voor de derde plaats. Wat ik dit seizoen gedaan heb, had ik nooit verwacht. Ik ben zo blij om het nu ook mooi af te ronden. Op straat heb ik een goeie 10km gelopen en als ik dat deze zomer op de piste nog eens kan overdoen, behoren het EK en de Olympische Spelen misschien wel tot de mogelijkheden.”

Victoria Warpy (Vlaams kampioene)

“Ik ben snel gestart in een poging om eens te proberen volgen bij Jana Van Lent. Daarna heb ik wat gas teruggenomen en ben ik bij Juliette Thomas gebleven omdat ik wist dat we dicht bij elkaar stonden in het klassement. Ik ben deze week op stage geweest en dat voelde ik toch wel in de benen. Uiteindelijk ben ik achter haar geëindigd, maar toch ben ik blij. Ik vind het leuk om Vlaams kampioene te worden nadat ik vorig jaar ontdekte dat de cross mij goed ligt. Nu verleg ik mijn aandacht weer naar de weg, eerst de Runner’s lab Halve Marathon in Gentbrugge en dan de marathon van Rotterdam. De voorbije weken heb ik al richting de 130km per week gelopen. Dat ik daardoor vandaag die vermoeidheid voel neem ik er graag bij.”

Foto: Jolien De Bock

Charlotte Van Hese (Winnares korte cross en eindklassement CrossCup)

“Tijdens de wedstrijd voelde het heel goed, maar het parcours was wel zwaar. Ik had energie over om achterom te kijken en goed na te blijven denken. Al vrij snel was ik op kop aan het lopen en ongeveer halfweg heb ik een gaatje geslagen. Ik was er nog niet meteen gerust in, maar het is gelukt om het klassement te winnen en dat is een fantastisch einde van een onwaarschijnlijk seizoen. Vandaag winnen was vooraf een mooie bonus geweest, maar nu pak ik zelfs de eindzege. Na deze winter hoop ik mijn PR’s aan te kunnen vallen, al besef ik dat ik echt een crosser ben die profiteert van tempowisselingen. Een goede winter is voor mij dus niet per se een referentie voor de piste.”

Ziad Audah (Winnaar korte cross en eindklassement CrossCup)

“Gezien het niveau, met Ruben Verheyden aan de start, wilde ik volgen en rekenen op mijn sprint. Vanaf het begin voelde ik dat ik erg goed was, dat gevoel groeide alleen maar toen ik zij aan zij met Ruben liep. Het was de eerste keer dat ik erin slaagde om hem een hele wedstrijd te volgen. Naar het einde toe zag ik dat hij het moeilijk kreeg terwijl ik nog iets over had. Bij aanvang van het seizoen had ik nooit durven denken aan de eindzege in het klassement, het is op details aangekomen. Ik bedank in het bijzonder mijn mama, die er vandaag niet bij was omdat ze in het ziekenhuis ligt. Zij geeft me elke dag de kracht om ervoor te werken.”

Foto: Jolien De Bock

Ben je gepassioneerd door atletiek en wil je meewerken aan het verspreiden van het allerlaatste atletieknieuws? Lees hier hoe jij ons kan versterken!