Pieter Sisk heeft er een geslaagde trip naar het Nederlandse Apeldoorn opzitten. In zijn tweede wedstrijd van het seizoen haspelde hij de 800m af in een sterke 1’46″10, amper tien honderdsten boven de limiet voor het WK indoor in Glasgow. De DCLA-atleet neemt daarmee een stevige hap uit zijn PR en maakt een reuzensprong op de Belgische ranglijst. Hij moet voortaan enkel nog Tibo De Smet voor zich dulden. Clubgenoot Ben Broeders trok naar Kazachstan waar hij met zijn polsstok over 5m70 wipte. 

Pieter Sisk is vroeg op het jaar al goed op dreef. Vorige week trok de 24-jarige atleet naar Luxemburg, waar hij de 1500m aflegde in een persoonlijke recordtijd van 3’38″90. Het katapulteerde hem naar de vijfde stek op de Belgische ranglijst aller tijden. Vandaag koos Sisk voor het iets kortere werk met een 800m, zijn eerste sinds 2019 op een indoorbaan.

De pupil van Ivo Hendrix liet zich meteen gelden. Hij liet onze noorderburen zijn hielen zien door in Apeldoorn te winnen in 1’46″10. Zijn verpulvering van zijn persoonlijk record met meer dan vier seconden was eerder bijzaak. Wat vooral indruk maakte is zijn sprong naar de tweede plaats op de Belgische ranglijst aller tijden. Sisk gaat nipt voorbij Eliott Crestan en moet in de toekomst enkel nog afrekenen met Tibo De Smet. De Smet heeft met zijn indrukwekkende 1’45″04 van vorig jaar weliswaar nog wat reserve. Dit jaar liep bovendien nog niemand sneller dan onze landgenoot.

Het WK indoor komt met deze sterke chrono ook bijzonder dichtbij. Om naar Glasgow af te zakken moet Sisk nog een fractie sneller en onder de 1’46″00 duiken. Het zou Sisk zijn eerste internationaal seniorenkampioenschap kunnen worden.

Update: Eliott Crestan wipt weer over Pieter Sisk en plaatst zich in Nantes voor WK indoor

Ben Broeders moet enkel wereldrecordhouder Mondo Duplantis voorlaten

Vandaag werd ook de World Athletics Indoor Tour Gold afgetrapt in Astana, Kazachstan. Met Ben Broeders verscheen er één landgenoot op het appel. De Belgische recordhouder in het polsstokspringen begon veelbelovend aan zijn seizoen door 5m70 te overbruggen. Het leverde hem een tweede plaats op in de uitslag én vooral veel kostbare punten voor het WK in Glasgow. Broeders heeft namelijk nog geen absolute zekerheid over zijn plaats en moet over 5m90 om zich rechtstreeks te kwalificeren. De winst in Astana ging naar niemand minder dan Mondo Duplantis. De wereldrecordhouder opende met een voor hem zeer bescheiden 5m80.

Foto: Jeroen De Meyer