De Belgische mixed relay is er niet in geslaagd om voor eigen volk een medaille uit de brand te slepen. In een onvoorspelbare koers, waarin de landen tactisch speelden met de man-vrouw volgorde, streden onze landgenoten lange tijd mee om de prijzen. Ze legden uiteindelijk beslag op een degelijke vijfde plaats. Na een prangende finish ging Frankrijk met het goud aan de haal voor Nederland en Groot-Brittannië.

Ziad Audah mocht de spits afbijten voor het Belgische kwartet en dat deed de atleet van CABW met brio. Hij nestelde zich in het spoor van de Nederlanders en leek op weg om als tweede te wisselen. Maar Audah wou meer. Met de steun van het publiek vond hij nog ergens de energie om snoeihard te eindigen. Nederland en Groot-Brittannië losten kort daarachter af. Van Frankrijk was er op dat moment nog geen spoor. Onze zuiderburen opteerden voor een vrouwelijke startloper.

Foto: Jeroen De Meyer

Dan was het voor de Belgen de beurt aan Elise Vanderelst. Zij beet zich lange tijd vast in het zog van de Britten, maar moest uiteindelijk een gaatje laten. Ondertussen verscheen Frankrijk op het voorplan na een sterke beurt van bekend Crosscupgezicht Antoine Senard.

Als voorlaatste loopster had Charlotte Van Hese maar één doel: Ruben Verheyden in de best mogelijke uitgangspositie wegsturen. Met onder meer ervaren rotten als Maureen Koster en Marta Zenoni als tegenstanders, was dat geen sinecure. De Britten kozen met Adam Fogg zelfs voor een man als derde atleet. Zij wisselden dan ook af met een ruime voorsprong. Van Hese knokte voor wat ze waard was, maar kreeg het op het einde heel zwaar. De medailles waren uit het vizier.

Foto: Jeroen De Meyer

Dat belette Ruben Verheyden niet om het beste van zichzelf te geven. De 1500m-specialist wendde zijn gekende eindschot aan om nog wat teams in te halen. Zijn jacht strandde op plek vijf. Voor de overwinning werd het publiek verwend met een spannende ontknoping. De Britse Khahisa Mhlanga diende als prooi voor de Nederlander Bram Anderiessen en de Fransman Alexis Miellet. Dat duo viel Mhlanga pas in de laatste rechte lijn op de nek. Op het bittere einde had de Fransman nog net een tikkeltje meer over dan de Nederlander en bezorgde zijn team zo de opperste triomf.

Foto: Jeroen De Meyer