Jana Van Lent heeft op het EK veldlopen in Brussel beslag gelegd op de zevende plaats bij de beloften. Onze landgenote draaide lang goed mee in een wedstrijd die zich op twee snelheden afspeelde. De Britse Megan Keith overklaste alle tegenstand en won met bijna anderhalve minuut voorsprong. België eindigde in het teamklassement als zesde door de 32ste en 37ste plaatsen van Julie Voet en Roxane Cleppe. Marie Bilo, Charlotte Van Laethem en Emma D’haene werden in die volgorde 46ste, 58ste en 69ste.

Bij de dames beloften was er één gigantische topfavoriete en die heeft zich niet laten verrassen. Megan Keith won de Britse selectiecross met 53″ voorsprong op de seniores die zich voor het EK in Brussel wisten te plaatsen. Het verwachte scenario ontwikkelde zich dan ook meteen. De Schotse liep weg en kwam nooit opnieuw in zicht. Ze triomfeerde met een voorgift van 1’23”.

Foto: Jeroen De Meyer

Jana Van Lent nam een goede start en nestelde zich in de top 10. Daar draaide ze goed mee en leek ze ook even op koers voor een podiumplek. Toen enkele dames versnelden moest ze weliswaar passen, al werden de verschillen nooit gigantisch. De Finse Ilina Momonen scheurde zich los en werd tweede, gevolgd door haar landgenote Nathalie Blomqvist. Van Lent moest in de eindsprint de duimen leggen voor Maria Forero, de Spaanse die vorig jaar de juniorentitel opeiste. Het bracht haar op een straffe zevende plek.

Foto: Jeroen De Meyer

België eindigde in het teamklassement op de zesde plaats. Behalve de notering van Van Lent telden ook de prestaties van Julie Voet en Roxane Cleppe mee. Voet deed het zeer verdienstelijk door als eerstejaars belofte 32ste te worden. Cleppe eindigde vijf plaatsen verderop. Marie Bilo en Charlotte Van Laethem namen een snelle start en zakten wat terug. Zij sloten de wedstrijd af op de 46ste en de 58ste plaats. Emma D’haene finishte op plaats 69.

Foto: Jeroen De Meyer