Simon Jeukenne heeft tijdens de juniorenrace op het EK veldlopen een knappe zevende plaats laten optekenen. Topfavoriet Niels Laros leek in de laatste ronde het verschil te gaan maken, maar dat was buiten Axel Vang Christensen gerekend. De Deen rolde de Nederlander in de allerlaatste meters. Mathis Lievens werd tweede Belg en eerste Lievens op de 21ste plaats, net voor Tristan Gevaert die 23ste werd. België werd daarmee vierde in het landenklassement en miste het podium maar net. Casper Lievens en Régis Thibert werden 32ste en 38ste, Daan Lievens eindigde op de 64ste plaats.

Bij de junioren mannen was het vooraf reikhalzend uitkijken naar het eerste EK veldlopen van Nederlands supertalent Niels Laros. De 18-jarige WK-finalist kreeg te duchten concurrentie uit Ierland en Denemarken met Nicholas Griggs en Axel Vang Christensen. Griggs moest vorig jaar in de slotmeters de titel aan een Britse concurrent laten. Vang Christensen pakte in 2021 al een eerste Europese titel bij de junioren.

Vanaf het begin was het de Deen die een strak tempo oplegde. De groep mannen die hem kon volgen werd steeds kleiner en zo kwamen de topfavorieten in een vooraf te voorspellen situatie terecht. Bij de Belgen was het ook toen al Simon Jeukenne die het prominentst naar voor kwam. Hij leidde de groep die jacht maakte op de top 10 en zou daarvoor beloond worden.

Voorin dacht Laros het in de laatste ronde af te kunnen maken. Hij nam afstand en sloeg een comfortabel gat. Vang Christensen was weliswaar nog niet helemaal uitgeteld. De ontketende Deen liep het gat weer dicht en kwam er in de laatste tientallen meters zelfs nog over na een ijzingwekkende sprint. Griggs moest vrede nemen met het brons.

Foto: Jeroen De Meyer

Langs Belgische zijde had Jeukenne erg goed ingedeeld. Hij werd zevende en had zo een groot aandeel in de vierde plaats voor België in het landenklassement. Mathis Lievens en Tristan Gevaert vielen net buiten de top 20 door als 21ste en als 23ste te eindigen. Casper Lievens, Régis Thibert en Daan Lievens legden respectievelijk beslag op plaatsen 32, 38 en 64.

Foto: Jeroen De Meyer