Thomas Carmoy is in zijn zoektocht naar een nieuwe coach uitgekomen bij een duo. Olympisch kampioene Tia Hellebaut zal samen met haar echtgenoot en vroegere eigen trainer Wim Vandeven de honneurs waarnemen, dat meldde Le Soir donderdagochtend. Carmoy had geen trainer meer nadat Marc Muryn enkele dagen voor het WK de samenwerking had beëindigd wegens “onprofessioneel gedrag” vanwege de atleet.

Het WK in Boedapest bracht voor Thomas Carmoy niet wat hij er zich vooraf van had voorgesteld. Zijn toernooi eindigde al in de kwalificaties. Een sprong over 2m25 was weliswaar geen beroerde prestatie gezien de moeilijke situatie waarin de hoogspringer zich bevond. Luttele dagen voor afreizen werd hij namelijk op straat gezet door Marc Muryn, de coach die hem daarvoor meer dan tien jaar had bijgestaan. Muryn hekelde het onprofessionele gedrag van Carmoy, die zich ‘als een toerist’ gedragen zou hebben op zijn ultieme trainingskamp. Op het WK in Boedapest sprong de oud-coach van Nafi Thiam, Roger Lespagnard, eenmalig in.

Na het WK ging Carmoy op zoek naar een lange termijnoplossing en die lijkt hij nu gevonden te hebben. Tia Hellebaut, de olympische hoogspringkampioene van Peking, wordt zijn nieuwe trainster. Daarbij zal ze vakkundig bijgestaan worden door Wim Vandeven, haar echtgenoot en trainer tijdens haar eigen carrière als wereldtopper. Een financieel akkoord met ADEPS is er nog niet, maar dat zou nog slechts een formaliteit zijn. Vandeven zal zorgen voor de trainingsschema’s en Hellebaut brengt een gigantisch pak ervaring en technisch inzicht met zich mee. Enkele maanden geleden werd Hellebaut ook verkozen als lid van de Raad van European Athletics. Het zal de voormalige hoogspringster zelf zijn die formeel Carmoys hoofdtrainer wordt.