Op het BK voor beloften en junioren stal Ilona Masson afgelopen zondag de show door voor de vierde keer dit seizoen het nationale beloftenrecord hink-stap-springen te verbeteren. In de werpnummers konden verschillende atleten een dubbel pakken en op de piste kozen velen voor een uitstap naar een alternatieve discipline.

Ilona Masson zette deze zomer enorme stappen. Ze begon aan het seizoen met een PR van 12m70 en is nu bijna een meter meer waard. Nadat ze eind juli haar eerste Belgische titel alle categorieën pakte met een sprong van 13m35 – goed voor een BR beloften – was de stijgende lijn niet meer af te stoppen. Zelfs twee verbeteringen naar 13m51 en 13m59 in augustus konden de recordhonger niet stillen, want Masson deed er zondag nog een schepje bovenop. Dankzij een sprong richting 13m69 won ze moeiteloos de competitie. Het EK beloften in Espoo half juli kwam weliswaar net te vroeg voor Massons steile opmars, maar de toenmalige kwalificatie-eis van 13m37 heeft ze intussen ruim te pakken. Ter referentie: Masson is met haar nieuwe topsprong de negende Europese belofte van 2023. Het verspringen bij de junioren werd gewonnen door meerkampster Sennah Vanhoeijen, voor Elodie Francart. Met 6m10 bleef Vanhoeijen slechts 2cm onder haar PR. Merel Maes liet het hoogspringen aan zich voorbijgaan en kwam tot 5m71 in de zandbak.

Op de kortste pistenummers maakte junior Cedric Verschueren indruk. Zowel op de 100m als op de 200m kon hij de druk van zijn 4x100m-teamgenoten van het EK in Jeruzalem weerstaan. Over 100m bleef hij met 10″65, tegengewerkt door de wind (-1,1m/s), slechts één honderdste boven zijn record. Ibrahim Camara volgde amper drie honderdsten later. Op de 200m was het Luca Laurent die het dichtst bij de 21″46 van Verschueren kon komen. Lage hordenspecialiste Kylie Lambert koos na haar deelname aan de Memorial Van Damme voor de 200m en won in 24″38. Alexandra Mortant was de snelste na 100m in 11″83. Belofte Nina Hespel verkoos net als Lambert met succes de 200m boven de lage horden. Lotte Van Lent hield Janie De Naeyer en Anouchka Kadiamba af op de kortste afstand. Niels Kerkhofs voerde de boventoon bij de mannenbeloften door de dubbel te pakken.

Foto: Gilad Kavalerchik for European Athletics

In het kogelstoten bij de beloften kon Kwinten Cools – net als tijdens het nationale voorprogramma van de Urban Memorial – Andreas De Lathauwer aftroeven. De Belgische kampioen deed dat door 17m59 te stoten. De Lathauwer bleef met 17m05 een kleine meter onder zijn eigen nationaal beloftenrecord. Elena Defrère haalde het bij de vrouwen. Net als Cools realiseerde zij een dubbelslag door ook het discuswerpen te winnen. EK-juniorenganger Sena Tay won in haar categorie het discuswerpen en zag bij de mannen Ides Verhulst hetzelfde doen. Die is nochtans voornamelijk een goede speerwerper; en dat bewees hij door ook daar de nationale titel binnen te halen.

Na één baanronde haalde Meindert Caudron het dankzij een PR van 47″88 van EK-juniorenganger Killian Mersseman. Het verschil was na een nipte eindsprint amper één honderdste. Claire Jacobs was de snelste dame. Bij de beloften mocht Adrien Devriendt de armen in de lucht steken. Cloë Van Der Meulen bleef Ilana Hanssens voor. Over de hoge horden had junior Némo Rase genoeg aan 14″03 om lage hordenman Mimoun Abdoul Wahab te kloppen. Amber Vanden Bosch troefde bij de beloften meerkampster Laura Van den Brande af. Op de halve fond domineerden de tweelingzussen Kluskens bij de junioren. Jana won de 800m en Elena de 1500m. Ondanks de hoge temperaturen kwam Charlotte Penneman op de 5.000m met 16’53″48 tot op vier seconden van haar PR. Als juniore bleef ze zelfs beloftenkampioene Julie Voet en haar uitdaagster Roxane Cleppe voor.

De (vrijwel) volledige uitslagenlijst vindt u hier.