Timothy Herman heeft in zijn eerste WK-finale weinig indruk kunnen maken. Met twee worpen ruim onder de 80m en een nulworp eindigde hij als twaalfde. Herman tekent hiermee wel voor het beste resultaat ooit van een Belgische speerwerper. Nog nooit eerder haalde iemand de finale.

De WK-finale van het speerwerpen zat er al na drie worpen op voor Timothy Herman. De Belgische recordhouder begon heel matig aan zijn competitie met een worp van maar net voorbij de 70m. In zijn tweede poging verbeterde hij zich nog wel van 72m17 tot 74m56. Het bracht hem echter niet hoger in het klassement. Herman kampeerde nog steeds op de twaalfde plaats.

In de derde beurt werd het alles of niets. Het werd niets, want de poging werd ongeldig verklaard. Dat betekende geen drie extra worpen voor de 32-jarige atleet die als de nummer twaalf van de wereld dit kampioenschap verlaat.

Foto: Jeroen De Meyer

‘Ik mis nog werpconditie”

“Ik ben een klein beetje teleurgesteld. Ik had echt op die top acht gehoopt. Daar heb ik ook echt alles voor gegeven, maar ik ben nog niet sterk genoeg. Ik mis werpconditie om twee keer op drie dagen in actie te komen. Mijn lichaam was nog heel vermoeid na de kwalificaties. Dat wordt een werkpunt.”

De oorzaak van dat gebrek aan werpconditie is voor Herman duidelijk. “Vorig jaar ben ik in september geopereerd geweest. Door de vier maanden revalidatie nadien heb ik niet veel geworpen in de winter. Dat merkte ik. Als ik in het weekend een wedstrijd deed, dan kon ik in de week geen werptraining meer aan. Door meer wedstrijden af te werken had ik gehoopt dat eruit te krijgen.”

“Ik was verrassend relaxed tijdens de finale. Veel relaxter dan tijdens de kwalificaties waar overleven belangrijk was. Wanneer het aan mij was, genoot ik wel echt van de sfeer. Mijn seizoen is sowieso geslaagd. Die finale halen was het belangrijkste en dat is gelukt. Top twaalf van de wereld is ook niet slecht. Hopelijk krijg ik volgend jaar wat steun zodat ik mijn basis kan vergroten en in Parijs wel die top acht binnen kan komen.”