Zeven landgenoten gaven vandaag het volle pond op het EK voor junioren. Dat hadden er negen moeten zijn, maar hevige keelpijn en koorts hielden Charlotte Penneman en Régis Thibert in bed. De Belgen die wel in actie kwamen, konden niet verrassen. Merel Maes kwam ondanks koorts als zesde uit de hoogspringfinale, Ides Verhulst kegelde zijn speer naar de achtste plaats en op de 3.000m eindigde Mathis Lievens als tiende. Op de 400m horden kon niemand zich in de finale knokken.

Het EK voor junioren vindt plaats in Jeruzalem, Israël waar het kwik deze week boven de 30 graden uitkomt. De airco in de binnenruimtes moest voor welgekomen verkoeling zoeken, maar blijkt meer kwaad dan goed te doen. Het groot temperatuurverschil heeft Charlotte Penneman en Régis Thibert hevige keelpijn en koorts bezorgd. Penneman zag daardoor de 3.000m-finale aan zich voorbijgaan. Thibert moest zijn 1500m-finale, waar de Nederlander Niels Laros makkelijk met het goud ging lopen, laten schieten.

Photo by Jurij Kodrun/Getty Images for European Athletics

Merel Maes kwam evenmin ongeschonden de nacht uit. De specialiste van het hoogspringen vocht sinds gisteren tegen de koorts, keel- en hoofdpijn. Toch slaagde ze erin aan te treden en de lat ongedeerd te laten in haar eerste drie sprongen. Na drie vlekkeloze pogingen, volgden drie opeenvolgende missers waardoor Maes op 1m86 de wedstrijd moest verlaten. De ACW-atlete, die eerder dit jaar al tien centimeter hoger zweefde, bleef zo steken op een zesde plaats. Het goud ging naar Angelina Topic met 1m90. Voor het podium was minimaal 1m86 nodig.

In zijn eerste EK op de piste werd Mathis Lievens tiende op de 3.000m. De debutant hield zich de laatste kilometer lang schuil in de achterhoede en spaarde energie voor een snelle slotronde. Daarin won onze landgenoot nog drie plaatsen. Lievens finishte met 8’52″67 uiteindelijk op een handvol seconden van de medailles.

De laatste finalist van de dag was Ides Verhulst. De speerwerper kwam naar het EK met een veertiende plaats op de startlijst. Verhulst deed uiteindelijk ruim beter dan de plaats die hij op papier waard was. In zijn derde poging landde zijn speer na 67m44. Het leverde hem een knappe achtste plaats op. Sena Tay mag morgen beter proberen doen in haar finale van het discuswerpen. De atlete van STAX kwam in de kwalificaties heel dicht bij haar allerbeste vorm ooit. Haar verste worp van 49m57 was ruim voldoende voor een plaats bij de beste twaalf.

Op de 400m horden probeerden drie Belgen zich te plaatsen voor de finale, maar zonder het beoogde resultaat. Mimoun Abdoul Wahab lag nochtans perfect op koers om zich in de finale te knokken. In het laatste stuk mispakte de nummer zes van het WK voor junioren zich aan een horde waardoor hij terugviel naar de zesde plaats in 54″99. Kylie Lambert kende eveneens een stevige terugval. De CABW-atlete startte verschroeiend en bekocht dat in het laatste deel. Ze bleef met een zevende plaats en 59″76 ver van een finaleplaats. Zoë Laureys liep ruim een seconde sneller, al eindigt haar EK-avontuur ook nipt in de halve finales. De eerstejaars juniore strandde op minder dan twee tienden van de volgende ronde.

Kylie Lambert – Foto: Gilad Kavalerchik for European Athletics