Ruben Verheyden heeft stevig uitgehaald in Nancy. De 1500m-specialist plukte de vruchten van een stevig deelnemersveld en denderde in hun spoor naar een straffe 3’34”84. Het is de eerste keer dat Verheyden onder de kaap van de 3’35 duikt en dat hijst hem naar boven op de Belgische ranking aller tijden. Zijn zesde plaats wordt ingeruild door een vierde plaats. Een WK-ticket levert het hem vooralsnog niet op. Daarvoor is 3’34”20 nodig. Ismael Debjani werd in diezelfde wedstrijd veertiende in 3’36”89.

Voor vandaag slaagden slechts vier landgenoten er ooit in om onder de 3’35 te duiken op de 1500m. Pieter Sisk mocht zich vorige week ei zo na bij dit select clubje scharen maar strandde nipt op 3’35”12.

Vandaag kunnen we wel spreken over een handvol atleten die deze barrière op de metrisch mijl sloopten. Ruben Verheyden liet zich in Nancy meevoeren door de stevige concurrentie. Onze landgenoot kwam niet verder dan de tiende plaats, maar keert wel huiswaarts met een fonkelnieuw, stevig PR. Met 3’34”84 duikt de Europese beloftenkampioen van 2021 een eerste maal in zijn carrière onder de 3’35. Hij scherpt zo zijn PR aan met net geen vier tienden, al bijt hij zijn tanden voorlopig nog stuk op de WK-limiet van 3’34”20.

Op de ranking moet Verheyden slechts drie atleten meer voorlaten. Ismael Debjani, die in diezelfde reeks op 3’36”89 strandde en ook nog jaagt op de WK-limiet, blijft heer en meester met 3’33”06. Vervolgens waren enkel Christophe Impens en Pieter-Jan Hannes sneller. Jürgen Vandewiele maakt het vijftal compleet.