In Rabat werd gisteren de tweede Diamond League-manche van het seizoen afgewerkt. Twee landgenoten kwamen er opdagen en dat leverde wisselend succes op. Eliott Crestan zorgde voor de positieve noot door een vierde plaats op te eisen in de 800m. In de 1500m haalde Ismael Debjani de finish niet. Internationale hoogtepunten kwamen er van Gudaf Tsegay, Jakob Ingebrigtsen en lokale held Soufiane El Bakkali.

Voor het eerst in de carrière van de 24-jarige atleet, mocht Eliott Crestan deelnemen aan een buitenlandse manche van de Diamond League. Het werd een geslaagd optreden. De nummer drie van het EK indoor kaapte een fraaie vierde plek weg in een al even fraaie 1’45″37. Crestan, die al geplaatst is voor het WK, zette daarmee veruit zijn snelste seizoensopener ooit neer. De winst ging naar Emmanuel Wanyoni in 1’44″36, maar Crestan hield wel ervaren mannen als Marco Arop en Emmanuel Korir achter zich. Bij de vrouwen haalde Mary Moora het in 1’58″72.

Ismael Debjani kon zich niet in de uitslag van de 1500m knokken. De nationale recordhouder gaf er vroegtijdig de brui aan. Het publiek zal het alvast niet gemerkt hebben, want zij werden verwend met een zoveelste show van Jakob Ingebrigtsen. Het fenomeen uit Noorwegen liep in zijn eerste wedstrijd van het seizoen naar 3’32″59. De Amerikaan Yared Nuguse kon nog enigszins weerwerk bieden met 3’33″02. Bij de dames liep Gudaf Tsegay iedereen op een hoopje. Tsegay knalde naar een straffe 3’54″03, amper twee honderdsten boven haar PR. De wereldrecordhoudster in zaal zette zo het meetingrecord en de beste wereldjaarprestatie scherper.

Jakob Ingebrigtsen – Foto: Diamond League AG

Publiekslieveling Soufiane El Bakkali liet de tribunes daveren tijdens de 3.000m steeple. Met 7’56″68 dook hij voor de derde keer in zijn carrière onder de 8′-barrière. Ook zijn PR, zijn eigen meetingrecord en de beste wereldjaarprestatie gingen voor de bijl.

Op de sprintnummers diende Rasheed Broadwell Grant Holloway zijn eerste nederlaag van 2023 toe. De Jamaicaan haalde het, ondanks lichte tegenwind, in 13″08 op de 110m horden. Holloway liep binnen na 13″12. Op het koningsnummer viel het veelbesproken duel tussen Marcell Jacobs en Fred Kerley in het water door een blessure van eerstgenoemde. Kerley werd zo de topfavoriet bij uitstek en maakte zijn favorietenrol waar. Met 9″94 maakte de wereldkampioen weliswaar geen verpletterende indruk. Akani Simbine was na Kerley de enige die onder de 10″ dook.

Shericka Jackson maakte indruk met een pijlsnelle 200m. In haar eerste 200m van het seizoen wervelde de wereldkampioene meteen naar 21″98. Op de 400m horden haalde Shamier Little het in 53″95. De snelste tijd van het jaar is het weliswaar niet. Die werd zaterdag gelopen in Oordegem door ene Femke Bol. Steven Gardiner was met 44″70 dan weer de beste op de vlakke 400m.

Steven Gardiner – Foto: Erik Van Leeuwen

Kristjan Ceh eiste de hoofdrol op in het discuswerpen. De rijzige atleet uit Slovenië wierp zijn discus twee keer voorij de 70m met 70m32 als beste resultaat. Yaroslava Mahuchikh torende letterlijk boven iedereen uit in het hoogspringen. Met 2m01 is de eerste sprong van dit seizoen over 2m een feit. Ook het hinkstapspringen werd betwist in Rabat. Leyanis Peres Hernandez bleef er Maryna Bekh-Romanchukh voor met 14m84. Auriol Dongmo won het kogelstoten met 19m28. De Nederlandse Jessica Schilder eiste met 18m85 de tweede plaats op.

Vrijdag vindt in Florence de derde Diamond League-manche van dit seizoen plaats.