Robin Vanderbemden verliet een jaar geleden de 4x400m-aflossingsploeg om in het gloednieuwe 4x100m-project te stappen. Toch kiest hij voortaan opnieuw voor de Belgian Tornados. Vanderbemden was eind vorig seizoen al tot de conclusie gekomen dat hij de aandacht wilde verleggen van de 200m naar de 400m. Toen ADEPS een terugkeer naar de 4x400m als voorwaarde stelde voor de verlenging van zijn topsportcontract, stond die beslissing helemaal vast. De 29-jarige sprinter staat dus voor een spannend seizoen met nieuwe uitdagingen.

Robin Vanderbemden was jarenlang een betrouwbare kracht in de 4x400m-ploeg. Zo hielp hij de Tornados onder meer aan WK- en World Relays-eremetaal. Op individueel vlak is hij echter altijd 200m-loper gebleven. Net geen jaar geleden werd het 4x100m-project in de steigers gezet en Vanderbemden bleek voor de Belgian Falcons een welgekomen injectie van kwaliteit en ervaring. Met hem als startloper liep de equipe van Lieve Van Mechelen meteen naar een knappe zesde plaats op het EK in München. Die prestatie was een onverhoopt succes, aangezien de kwalificatie voor dat EK het oorspronkelijke doel was.

Uitgekeken op de 200m

Individueel haalde Vanderbemden de afgelopen jaren de grote kampioenschappen op de 200m, maar er zat niet veel vooruitgang meer in zijn tijden. Daarom maakt hij nu de keuze om afscheid te nemen van zijn vertrouwde afstand. “Ik begon het gevoel te krijgen dat het de laatste jaren alleen nog maar in dalende lijn ging. Vorig seizoen was er één met veel degelijke prestaties maar zonder uitschieters. Na mijn laatste wedstrijd, de Memorial Van Damme, heb ik samen met coach François Gourmet besloten dat ik me volledig op de 400m ga richten. Hoewel ik al heel lang aflossingen doe over die afstand, heb ik nooit een langere periode specifiek getraind om 400m te lopen. Behalve de estafettes beperkte ik mij tot twee of drie competities per jaar. Dat worden er nu een stuk of tien. Het wordt een leuke uitdaging om te zien hoe ver we kunnen komen op de 400m nu we wel op maat trainen.”

Foto: Jeroen De Meyer

Vanderbemden sloeg het winterseizoen over om zijn basis te verbreden. “De nieuwe traingingsmethodes doen me goed. Ik heb de hele winter nergens last van gehad en het is eigenlijk al een viertal jaar geleden dat ik dat nog kon zeggen. We hebben onze tijd genomen met heel veel aerobe training en spieropbouw”, zo legt de sprinter uit. “Op stage in Belek zijn we aan het specifiekere werk begonnen. Ik heb ondertussen al wat snelle 300’en achter de kiezen en ik moet zeggen dat ik me sterk voel.” Na een interclub wordt de IFAM het eerste grotere doel op Vanderbemdens kalender.

De doelstellingen voor het komende zomerseizoen zijn duidelijk: “Ten eerste wil ik mijn persoonlijk record van 45”65 aanzienlijk verbeteren, dat is nu al meer dan vijf jaar oud. Daarnaast wil ik mij terug in de ploeg knokken bij de Tornados.” Naast Kevin, Dylan en misschien nog Jonathan Borlée maken ook Alexander Doom, Christian Iguacel, Jonathan Sacoor en trainingsmakker Julien Watrin nadrukkelijk aanspraak op een plaatsje in die selectie. De concurrentie is dus niet min.

Falcon waait terug naar het oude nest

Voor 2023 had ADEPS wederom een topsportcontract klaarliggen, op voorwaarde weliswaar dat Vanderbemden de Falcons opnieuw inruilde voor de Tornados. Het sportagentschap van de Franse Gemeenschap ziet op de 200m en de 4x100m namelijk te weinig medaillekansen om een topsportcontract te rechtvaardigen. Vanderbemden benadrukt wel dat de eis van ADEPS er pas kwam na zijn beslissing om individueel de 400m te gaan lopen. Er hoeft dus geen gewag gemaakt te worden van een gedwongen carrièreswitch. Hoewel Vanderbemden anders had kunnen wachten met het maken van zijn definitieve keuze tussen beide teams, is de focus op de 4x400m ook logisch in het licht van de nieuwe trainingsaanpak.

Foto: Jeroen De Meyer

Dat Vanderbemden de Falcons verlaat hoeft volgens hem geen gigantisch verlies te betekenen: “Mijn grote meerwaarde was de kampioenschapservaring die ik bijbracht, maar intussen hebben die jongens dat zelf ook kunnen meemaken. Daarnaast is het een sterke jonge groep en bestaat er nog heel wat progressiemarge, zowel qua persoonlijke tijden als qua stokwissels.” Het is ook niet uitgesloten dat Vanderbemden nog in actie komt voor de Falcons op de 4x100m. “De 400m en de 4x400m zijn mijn eerste focus maar als de omstandigheden zich ertoe lenen wil ik hen nog steeds helpen.”