De 46ste editie van de Allianz Memorial Van Damme heeft het nodige vuurwerk opgeleverd. Cynthia Bolingo en Julien Watrin knalden op respectievelijk de 400m en 400m horden naar Belgische records. In het hoogspringen wipte Yaroslava Mahuchikh over een fenomenale 2m05. Mondo Duplantis toonde zich dan weer van zijn meest menselijke kant door niet over 5m91 te springen. Het Zweedse fenomeen moest de zege daardoor aan Ernest-John Obiena laten.

De 46ste Allianz Memorial Van Damme werd meteen ook de vuurdoop voor Kim Gevaert als meeting director. Gevaert zou achteraf kunnen terugblikken op een weergaloze atletiekavond én dat na een drukke sportzomer met een WK, Commonwealth Games en EK op zes weken tijd. In het eerste Diamond League-loopnummer van de avond was het meteen raak voor de Belgen. Julien Watrin knalde – ondanks een opnieuw moeilijke laatste rechte lijn – naar een verbetering van zijn eigen Belgisch record op de lage horden. Met 48″66 en bijhorende vierde plaats na de ongenaakbare wereldkampioen Alison dos Santos (47″54) is onze landgenoot ook zeker van zijn plaatsje in de finale van de Diamond League in Zürich volgende week.

Nog op de baanronde, weliswaar zonder horden, knalde Cynthia Bolingo naar een verbetering van haar Belgisch record. Bolingo legde beslag op de derde stek in een waanzinnige 50″19, zeker gezien het feit dat Bolingo deze winter nog op de operatietafel lag na een horrorblessure. De zege ging naar Fiordaliza Cofil in 49″80. In de aan het programma toegevoegde 400m voor de Belgian Cheetahs blonk Helena Ponette uit. Ponette, die op het EK in München uitpakte met een fantastische tussentijd op de 4x400m, scherpte haar PR aan tot 51″82 en moest alleen de Franse Amandine Brossier voor zich dulden. Ook bij de mannen was er een 400m in functie van de Belgen voorzien. Daarin trok ervaren rot Kevin Borlée aan het langste eind in een degelijke 45″72. Tweelingbroer Jonathan Borlée klokte dan weer een hoopgevende 45″90 om net na Alexander Doom (45″82) te finishen.

Nog een landgenoot die zich liet gelden, was Eliott Crestan in de afsluitende 800m. Crestan legde in een topveld beslag op de vierde plaats in een vooral veel belangrijkere 1’44″24, een verbetering van zijn PR met maar liefst 60 honderdsten én goed voor de tweede plaats op de Belgische ranglijst aller tijden. Crestan moet alleen nog ene Ivo Van Damme voor zich dulden. De Brit Jake Wightman, op het WK in Eugene goed voor 1500m-goud, knalde naar de zege in een PR van 1’43″65.

Shericka Jackson was de verrassende winnares in een buitengewoon sterke 100m voor vrouwen. De Jamaicaanse bleef topfavoriete Shelly-Ann Fraser-Pryce op de meet één honderdste voor in een razendsnelle 10″73. De volledige top vijf bleef ruim onder 11 seconden. Delphine Nkansa sloot haar knap zomerseizoen af met een puike 11″29. Ook de hoge horden bij de vrouwen leverden spektakel op met een oppermachtige olympische kampioene Jasmine Camacho-Quinn. De Puerto-Ricaanse knalde naar een meetingrecord van 12″27. Ook Tia Jones en Kendra Harrison doken onder het voormalige meetingrecord van 12″42.

Hét letterlijke hoogtepunt van de avond volgde in het hoogspringen met dank aan de nog altijd maar 20-jarige Yaroslava Mahuchikh. De Oekraïense was op 1m94 al zeker van de winst, maar de Europese kampioene zou maar liefst 11 centimeter hoger gaan. Mahuchikh wipte namelijk in haar tweede poging over 2m05, goed voor een evenaring van het Oekraïens record én uiteraard een beste wereldjaarprestatie. De lat ging daarna op 2m10, wat een verbetering van het WR zou betekenen, maar dat bleek een fractie te hoog gegrepen voor het rastalent. De halve baanronde leverde eveneens een piepjonge winnaar op. De versleten piste liet zich op die afstand wel het meest voelen met een winnende tijd van 20″07 voor de Amerikaanse tiener Erriyon Knighton.

De Ierse Ciara Mageean verraste vriend en vijand door de zege in de 1500m te grijpen voor topfavorietes Laura Muir en Diribe Welteji . Mageean knalde naar een Iers record van 3’56″63 en kreeg achteraf meteen felicitaties van de voormalige recordhoudster Sonia O’Sullivan. Maar liefst zeven dames doken onder vier minuten in de hoogstaande 1500m. Elise Vanderelst sloot haar seizoen af op een hoopgevende manier met 4’04″43, haar snelste chrono van 2022.

Ook de 5.000m voor mannen was buitengewoon met Jacob Krop aan het feest in een beste wereldjaarprestatie van 12’45″71, maar ook vier nationale records. Grant Fisher knalde naar 13’46″96, goed voor een Amerikaans record. Dominic LobaluAndreas Almgren en Luis Grijalva waren op hun beurt goed voor nationale records van Zuid-Soedan, Zweden en Guatemala.

Meerkampsters Nafi Thiam en Noor Vidts sloten hun zomer af met een meer dan degelijke passage in de zandbak. Thiam, die door een teenprobleem opteerde voor het verspringen, noteerde 6m46. Vidts scherpte haar PR in openlucht aan met één centimeter tot 6m40. De Amerikaanse Kara Winger zorgde voor een straffe stoot in het speerwerpen door in haar zesde en laatste poging maar liefst 68m11 ver te werpen. Winger verbeterde op die manier niet alleen de beste wereldjaarprestatie en het meetingrecord, maar ook het Amerikaans record.

Mondo Duplantis liet zich in Brussel van zijn meest menselijk kant zien. Duplantis leek net zoals zijn collega-polsstokspringers last te hebben met de aanloopstrook. De Zweed moest vrede nemen met 5m81 en moest zo voor het eerst in 2022 naar huis zonder zege. Die zege ging naar Ernest-John Obiena, die wél over 5m91 wipte. Voor Ben Broeders werd het een passage in het Koning Boudewijnstadion om snel te vergeten. Broeders geraakte niet over zijn aanvangshoogte van 5m41. De Belgische recordhouder beschikte keer op keer over voldoende hoogte, maar onze landgenoot kwam telkens te dicht op de lat.

De aanval op het werelduurrecord werd een verhaal van net niet. Sebastian Sawe liep onderweg naar de beste chrono’s ooit op 15.000m en tien mijl, maar in de slotfase moest de Keniaan gas terugnemen. Met 21.250m zette hij wel een nationaal record neer. De Cubaan Lazaro Martinez zette het hinkstapspringen naar zijn hand in de tweede poging. Met 17m49 was de buit binnen, al kwam de Burundese wereldrecordhouder in zaal, Hugues Fabrice Zango, nog aandringen met 17m40.

Figuurlijk vuurwerk was er dus op absoluut op de piste, maar het echte vuurwerk bleef uit vanwege brandgevaar. Hoe dan ook konden de 30.000 toeschouwers op een fantastische atletiekavond terugblikken. Volgend jaar staat de Allianz Memorial Van Damme gepland op 8 september mét een nieuwe piste.