Shelly-Ann Fraser-Pryce is klaar om haar wereldtitel op de 100m te verdedigen in Eugene. Dat bewees de Jamaicaanse spurtbom door in de afsluitende 100m van de Diamond League in Parijs naar een evenaring van haar eigen beste wereldjaarprestatie van 10″67 te snellen. Benjamin Robert snelde als een duivel uit een doosje naar de overwinning op de 800m in een wereldtijd van 1’43″75, al hing de zege van de Fransman aan een zijden draadje na (terecht) protest.

Naast het Belgische geweld op de Diamond League in Parijs viel er ook heel wat internationaal atletieknieuws te rapen. Beginnen doen we met het einde, want Shelly-Ann Fraser-Pryce zorgde in de allerlaatste discipline van de avond voor dé prestatie van de dag. De Jamaicaanse sprintsensatie knalde naar een evenaring van haar eigen beste wereldjaarprestatie van 10″67, al mag haar prestatie in Parijs straffer ingeschat worden. Haar eerdere 10″67 liep ze namelijk op grote hoogte in Nairobi. De viervoudige wereldkampioene op de 100m is dus duidelijk klaar om haar titel met glans te verdedigen in Eugene.

Tobi Amusan maakte ook indruk in de Franse hoofdstad. De Nigeriaanse hordeloopster knalde onhoudbaar naar de zege in 12″41, een verbetering van haar eigen Afrikaans record op de 100m horden met één honderdste. Onze noorderbuur Nadine Visser verscheen niet aan de start door een coronabesmetting. Bij de mannen liep Devon Allen naar de zege in 13″16. De Amerikaan liet in de persconferentie vooraf weten dat hij absoluut niet met atletiek zal stoppen ondanks zijn driejarig contract in de NFL.

Robert van de hemel naar de hel én terug

De 800m bij de mannen leverde een weergaloze wedstrijd op. Met Tony van Diepen leek een Nederlandse Diamond League-debutant op weg naar de zege, tot Benjamin Robert als een duivel uit een doosje op en over Van Diepen ging. Al tikte de Fransman Van Diepen wel stevig aan. Robert knalde naar een toptijd van 1’43″75. Peter Bol dook nog net voorbij Van Diepen naar plaats twee in een Oceanisch record van 1’44″00. Van Diepen moest uiteindelijk vrede nemen met een derde stek in een zoveelste PR van 1’44″14. Achteraf werd Robert tijdelijk gediskwalificeerd voor zijn actie, maar voor het einde van de meeting kreeg de Fransman de zege opnieuw achter zijn nam. De volledige top zeven, inclusief voormalig wereldkampioen Pierre-Ambroise Bosse dook onder 1’45.

De 3.000m steeple werd een kolfje naar de hand van Winfred Yavi. De atlete die uitkomt voor Bahrein liep na het wegvallen van de tempomaakster solo naar de zege in 8’56″55, goed voor een beste wereldjaarprestatie én een voorsprong van net geen 13 seconden op de nummers twee en drie in de wedstrijd. Op de baanronde ging de zege tot twee keer toe naar de Bahama’s. Steven Gardiner haalde het het makkelijk bij de mannen in een snedige 44″21. Zijn landgenote Shaunae Miller-Uibo liep met de rem op naar de zege in 50″10. De olympische kampioene bleef het Poolse duo Kaczmarek-Kielbasinska voor. De Nederlandse Lieke Klaver scherpte haar PR aan tot 50″80 en werd daarvoor beloond met een vijfde stek. Op de halve baanronde zorgde de Zuid-Afrikaan Luxolo Adams voor de verrassing. Adams snelde naar 19″82, zijn eerste duik onder 20 seconden én meteen ook eerste zege in de Diamond League.

Het discuswerpen bij de vrouwen leverde nog maar eens een heerlijk duel op tussen olympisch kampioene Valarie Allman en Sandra Perkovic, die donderdag in Oslo haar 45ste zege in de Diamond League op zak stak. In Parijs gingen de bloemen naar Allman. Haar 68m68 was ook een verbetering van het meetingrecord van – u raadt het nooit – Perkovic. Die laatste kwam in haar laatste poging wel nog gevaarlijk uit de hoek met 68m19. Het hinkstapspringen bij de mannen was een Cubaans onderonsje tussen Jordan en Andy Diaz. Jordan haalde het met één centimeter dankzij een beste sprong van 17m66.

Winfred Yavi – Foto: Diamond League AG