Shelly-Ann Fraser-Pryce heeft voor dé prestatie van de dag gezorgd op de de Kip Keino Classic in het Keniaanse Nairobi. De Jamaicaanse spurtbom knalde op de meeting met Belgische toets naar een beste wereldjaarprestatie van 10″67. Rani Rosius, Imke Vervaet en Vanessa Sterckendries kwamen ook in actie in de Keniaanse hoofdstad. 

In het Kasarani-stadion in de Keniaanse hoofdstad Nairobi was het op zaterdag uitkijken naar de Kip Keino Classic. De meeting die deel uitmaakt van de Contintenal Tour Gold pakte uit met grote namen zoals Shelly-Ann Fraser-PryceMarcell Jacobs en Fred Kerley. Het was Fraser-Pryce die voor de uitschieter zorgde door naar 10″67 te knallen op de 100m, ruim goed voor de beste wereldjaarprestatie. Sinds 2008 dook de intussen 35-jarige Jamaicaanse al 12 jaar onder 11 seconden. Haar grote concurrente Christine Mboma viel geblesseerd uit. Rani Rosius opende haar zomerseizoen met een bescheiden 11″40. De piste in Nairobi ligt op 1800m hoogte, wat bijna één tiende voordeel oplevert in het geval van de sprinters op de 100m.

Omanyala viert voor eigen volk
De 100m bij de mannen leverde een Keniaanse overwinning op. Na een bizarre valse start, waarbij Fred Kerley maar liefst 70m aflegde voor hij begreep dat er twee keer was geschoten, knalde Ferdinand Omanyala voor eigen volk naar een beste wereldjaarprestatie van 9″85. Kerley moest vrede nemen met de tweede stek in 9″92. Olympisch kampioen Marcell Jacobs kwam niet aan de start door een voedselvergiftiging. De Italiaan zag vanuit het ziekenhuis hoe Omanyala gefeliciteerd werd door de Keniaanse president Uhuru Kenyatta. Ook de 1500m leverde telkens beste wereldjaarprestaties op. Bij de vrouwen trok Diribe Kejelcha aan het langste eind in 4’01″50. Abel Kipsang, de bronzen medaillewinnaar op het meest recente WK indoor, knalde naar een indrukwekkende 3’31″01. Kipsang zette op die manier de op één na snelste prestatie ooit neer op hoogte. Imke Vervaet nam de 200m voor haar rekening. Vervaet deed het niet onaardig met 23″27. De EK-limiet bedraagt 23″05, daarvoor moet de Gentse advocate haar PR evenaren. De zege ging op de halve baanronde naar Aminatou Seyni in 22″43.

De 800m bij de vrouwen leverde een nieuwe naam op. Prudence Sekgodiso domineerde de dubbele baanronde en stoomde naar een beste wereldjaarprestatie van 1’58″41. De Zuid-Afrikaanse, die vorig jaar nog in actie kwam op de KBC Nacht, verpulverde haar PR met drie seconden voor onder meer Mary Moraa en Naomi Korir. Norah Jeruto heerste in de 3.000m steeple. De Keniaanse knalde naar een beste wereldjaarprestatie van 9’04″95 met een straat voorsprong. Girmawit Gebrzihair won al even dominant de 5.000m. De Ethiopische imponeerde door af te klokken na 14’49″97.

In het hamerslingeren was Belgisch recordhoudster Vanessa Sterckendries goed voor de vierde stek met een beste worp van 67m57. “Tevreden met de prestatie, niet exact wat we willen, maar het is een begin en geduld is de sleutel tot succes. Ik ben nog niet in topvorm, dus er komt meer aan”, klinkt het via Instagram. De zege ging zoals verwacht naar de Poolse Anita Wlodarczyk met 78m06. Bij de mannen was haar landgenoot Wojcieh Nowicki aan het feest. Hij zette met 81m43 ook een beste wereldjaarprestatie neer.

https://twitter.com/WorldAthletics/status/1522937473608921093