Na een eerder tegenvallende seizoensopener op Griekse bodem kreeg Alexander Doom vrijdagavond een nieuwe kans in Manchester. Doom greep die kans met beide handen en zette met 46″03 een mooi seizoensbeste neer. Aurèle Vandeputte en Michael Somers kwamen er ook in actie. Vandeputte legde in de 800m beslag op de derde stek in 1’47″41, Somers kon niet overtuigen op de 5.000m met 13’39″35.

Alexander Doom liet vorig weekend nog de IFAM in Oordegem links liggen voor een meeting in het Griekse Chania. Die keuze leverde de wereldkampioen in zaal met de Belgian Tornados geen topchrono op met 46″50. De 25-jarige atleet bleef wat op zijn honger zitten, al kreeg hij vrijdagavond in Manchester al een nieuwe gelegenheid om zich te bewijzen op een Continental Silver Tour-meeting. De wind speelde een hoofdrol aan de andere kant van het Kanaal, maar de zege die ging naar onze landgenoot in een degelijke 46″03. In de slotmeters moest hij wel nog op en over de snel gestart Ier O’Donnel. Doom komt dus onder stoom en zal maar wat graag in zijn volgende baanronde onder 46 seconden duiken.

Op de Belgische ranglijst in 2022 moet de nationale kampioen wel Christian Iguacel voor zich dulden. Die laatste is de voorlopig enige landgenoot die in het huidige zomerseizoen onder 46 seconden bleef. Aurèle Vandeputte beschikt over een sterk vormpeil, maar blijft op zoek naar de ideale wedstrijd. Ook in Manchester bleef die uit. Toch legde hij beslag op de derde stek in 1’47″41. Michael Somers kwam niet in het stuk voor op de 5.000m. De Belgische kampioen in het veld moest vrede nemen met 13’39″35, ruim boven de gevraagde 13’25″00 voor het EK in München.

Zijn trainingsmakker Jochem Vermeulen opteerde voor een Continental Gold Tour in het Poolse Bydgoszcz. Vermeulen zag zijn tank net zoals op de IFAM volledig leeglopen en legde 1500m af in een bijkomstige 3’47″36. In de aanloop naar het zomerseizoen kreeg de atleet van LYRA af te rekenen met een coronabesmetting. Vermeulen is ook nog één van de Belgen die komende maandag in actie komt op de FBK Games in Hengelo. Onze noorderbuur Tony van Diepen kende meer succes in Polen. Van Diepen knalde naar de zege op de 800m in 1’44″31, goed voor de vierde Nederlandse prestatie aller tijden én een WK-ticket.

In het Duitse Regensburg verscheen het Belgische vrouwenteam op de 4x100m aan de start. Elise MehuysImke VervaetRani Vincke en Rani Rosius klokten af na 44″15. Beter dus dan op de IFAM van vorig weekend, maar nog niet in de buurt van wat nodig is om kans te maken op het EK in München. Het Duitse team won in eigen land in 42″54, exact de chrono van het Belgische kwartet met onder meer Kim Gevaert dat in 2008 olympisch goud won.

https://twitter.com/AthleticsWeekly/status/1532785185485471745