Belgisch 1500m-recordhouder Ismael Debjani heeft zich op de Diamond League van Rabat verzekerde van deelname aan het WK. Debjani klokte op de enige Diamond League op Afrikaanse bodem af na 3’34″39, ruim onder de gevraagde 3’35″00. Elise Vanderelst deed het niet onaardig met 4’05″16, al bleef ze boven de WK-limiet. Camille Laus moest in Rabat vrede nemen met een achtste plaats in een eerder matige 52″77. 

In Montreuil kende hij afgelopen week nog een rotdag, maar in het Marokkaanse Rabat schoot onze landgenoot Ismael Debjani raak. Debjani snelde op de enige Diamond League op Afrikaanse bodem naar de derde snelste tijd uit zijn carrière met 3’34″39. Hij is zo de eerste Belg die voldoet aan de WK-limiet (3’35″00) en zich ook meteen plaatst voor het EK in München waarvoor 3’36″00 vereist is. De Belgische recordhouder legde in Rabat beslag op de vijfde stek. DE zege ging naar de Brit Jake Wightman in 3’32″62.

Bij de vrouwen trad Elise Vanderelst aan op de 1500m. De snelste Belgische atlete ooit op de afstand moest vrede nemen met een 12ste. Al kon Vanderelst niet helemaal ontevreden zijn met haar tijd van 4’05″16. De atlete van MOHA bleef een kleine seconde boven de gevraagde 4’04″20 om een WK-ticket op zak te steken. Vanderelst is al zeker van deelname aan het EK. Camille Laus kon geen vervolg breien aan haar reeks onder 52 seconden. In Rabat liep ze vanuit baan één naar 52″77, goed voor een achtste stek. De zege ging naar de Dominicaanse Marileidy Paulinoin 50″10.

Karsten Warholm kwam voor het eerst sinds vorig jaar in actie, maar lang duurde de comeback van de Noorse wereldkampioen niet. Al na goed 100m moest de ‘Viking’ de strijd staken met een hamstringblessure. “Een scheurtje”, klonk het achteraf. Geen geruststellend nieuws met het oog op het WK dus. Elaine Thompson-Herah snelde op de 100m naar een stevige 10″83. De 3.000m steeple leverde met voorsprong het mooiste duel van de avond op. Soufiane El Bakkali trok voor eigen volk aan het langste eind. Hij haalde het in een beste wereldjaarprestatie van Lamecha Girma in 7’58″28.

Miltiadis Tentoglou haalde zijn gram in de zandbak. De Griekse olympisch kampioen vloog naar 8m27, duidelijk beter dan de 8m13 van meerkamper Simon Ehammer. Ehammer was vorig weekend in Götzis nog goed voor een waanzinnig WR in de tienkamp van 8m45. Op het WK in Eugene opteert de jonge Zwitser voor het verspringen. Op het EK in München werkt hij vervolgens een tienkamp af.