Op woensdagavond kwam een trosje Belgen in actie in het buitenland. Camille Laus legde in het Spaanse Huelva een baanronde af in 51″77, haar eerste duik onder 52 seconden sinds 2018. Op Duitse bodem in Dessau liep Kobe Vleminckx ondanks een lichte tegenwind naar een PR van 10″34, goed voor de snelste 100m door een Belg in 16 jaar tijd. 

Camille Laus trekt de lijn van haar knap indoorseizoen ook in openlucht door. Dat bewees de atlete gisteren nog maar eens in Huelva. Op Spaanse bodem liep de kapitein van de Belgian Cheetahs naar een tijd van 51″77, haar op één na snelste chrono ooit én eerste duik onder 52 seconden sinds 2018. De limiet voor het EK in München bedraagt 51″70, dus als Laus de komende weken nog wat meer wedstrijdritme opdoet, dan zit die limiet er zeker in. Ook het WK lonkt voor Laus, die op de world ranking momenteel op plaats 45 staat, de top 48 mag midden juli naar Eugene. Haar trainingsgenoot Tuur Bras kon een snelle chrono vergeten in de 400m horden. De organisatie plaatste namelijk de vierde horde op de verkeerde plaats. Weg ritme en dus ook weg kans op een mooie prestatie. Bras moest vrede nemen met een ongeldige tijd van 53″34.

Op Duitse bodem in Dessau ging het Kobe Vleminckx voor de wind. Vleminckx liep in de finale van de 100m naar een PR van 10″34, goed voor de snelste Belgische chrono in 16 jaar tijd én dat met een lichte tegenwind. Op de Belgische ranking aller tijden wipt de atleet van LYRA naar plaats negen. Komend weekend komt hij in actie op de IFAM in het gezelschap van de Belgian Falcons, het nieuwe aflossingsproject op de 4x100m. Christian Iguacel liep een degelijke 400m. De voormalige Belgische kampioen klokte af na 46″34 en wil op de IFAM onder 46 seconden duiken.

Rani Rosius liet zich niet inspireren door haar Belgische collega’s. Rosius moest vrede nemen met respectievelijk 11″54 en 11″57 in de reeksen en finale van de 100m. Werk aan de winkel dus bij de atlete van AVT als ze de komende weken een gooi wil doen naar de EK-limiet die 11″24 bedraagt. Het PR van de derde performer aller tijden bedraagt 11″33. Stijn Baeten deed in Dessau met 3’41″04 over 1500m alvast ruim beter dan een week eerder in Karlsruhe.