Een wereldrecord, een resem meetingrecords en opnieuw heel wat beste wereldjaarprestaties. Dat was de buit na de Diamond League in Florence waar Faith Kipyegon zich de recordboeken inliep door een fenomenale 3’49″11 neer te zetten op de 1500m. Op de 400m horden verzorgde Femke Bol het spektakel door haar vijfde tijd ooit neer te zetten. De 3.000m steeple en de 5.000m zorgden eveneens voor bijzonder snelle chrono’s.

De 1500m bij de vrouwen zorgde voor de perfecte afsluiter van een geweldige atletiekavond in de hoofdstad van Toscane. Faith Kipyegon toverde tijdens de Diamond League in Florence een waanzinnig 3’49″11 uit haar benen, net geen seconde onder het wereldrecord van Genzebe Dibaba. Alles daarover leest u hier.

Femke Bol nu al verbluffend snel

Na het hapje in Oordegem, wachtte vandaag de hoofdschotel op Femke Bol. Ook dat speelde ze makkelijk naar binnen. De Europese recordhoudster op de 400m horden vloog gezwind en met amper veertien passen tussen de horden, naar de finish. Met 52″43 zette ze haar vijfde tijd ooit neer, en dat in haar tweede wedstrijd van het seizoen. Ze liep meteen ook haar beste wereldjaarprestatie van vorige week en het 13 jaar oude meetingrecord van de tabellen. Anna Hall, afgelopen weekend nog goed voor de vijfde prestatie ooit op de zevenkamp, snelde in haar eerste Diamond League ooit naar een PR van 54″42. Goed voor de derde plaats, na Shamier Little. Op de vlakke 400m trok Natalia Kaczmarek aan het langste eind in 50″41. Lieke Klaver kwam tevreden als tweede over de finish in 50″75, haar snelste chrono ooit buiten een internationaal kampioenschap.

Foto: Jolien De Bock

Katir ruim onder de 13-minutengrens, Alayew net geen sub 9′

Met amper vier atleten aan de start die in hun carrière nog niet onder de 13 minuten dipten, beloofde de 5.000m mannen eveneens spektakel te worden. Het uitstappen van de haas was even een rem op het tempo, maar dankzij Telahun Haile Bekele werd de draad weer opgepikt. Met nog 600m te gaan stormde Yomif Kejelcha naar voren, maar Mohamed Katir had op elke aanval een antwoord. De Spanjaard haalde het met het allerkleinste verschil in een beste wereldjaarprestatie van 12’52″09. Maar liefst 13(!) atleten doken in één en dezelfde race onder de 13 min, ongezien.

Sembo Almayew snoepte in de 3.000m steeple de beste wereldjaarprestatie af van rechtstreekse concurrente Yavi Winfred Mutile. De Ethiopische flirtte met 9’00″71 met de magische 9-minutengrens, een barrière die slechts negen atleten ooit sloopten. Opvallend: niet alleen bij de waterbak, maar op elke hindernis plaatste de atlete een voet op de balk bij het overschrijden.

Verwachte namen op de afspraak in sprintnummers

Na een eerder zeldzame nederlaag in Rabat, is Grant Holloway opnieuw aan het winnen geslagen. Op de 110m horden sprintte de wereldrecordhouder in zaal naar een snelle chrono van 13″04. In zijn zog zette Jason Joseph een nieuw nationaal record voor Zwitserland neer met 13″10. Op de vlakke 100m behield Fred Kerley zijn ongeslagen status van dit seizoen. Met 9″94 hield hij Ferdinand Omanyala, de snelste man van dit seizoen, een tiende achter zich. Bij de vrouwen moest Dina Asher-Smith in allerlaatste instantie nog verstek geven. Marie-Josée Ta Lou profiteerde van het wegvallen van de topfavoriete en won door als enige onder de 11 seconden te blijven (10″97). De dubbele afstand was een makkelijke prooi voor Erriyon Knighton. Niemand deed wat hij deed: onder de 20 seconden duiken (19″89).

Grant HOLLOWAY of the United States celebrate his victory in 110 meter Hurdles race during the Iaaf Diamond League meeting (Weltklasse Zuerich) at the Letzigrund Stadium in Zurich, Switzerland, Thursday, September 8, 2022. (Weltklasse Zuerich/Urs Jaudas)

JuVaughn Harrison met 2 op 2

In het hoogspringen kregen we dezelfde winnaar als tijdens de Diamond League in Doha. Niemand kon namelijk concurreren met de 2m32 van JuVaughn Harrison. De Nederlander Douwe Amels keert huiswaarts met een magere 2m20. Aan het polsstokspringen bleef Katie Moon met 4m71 tien centimeter onder haar beste wereldjaarprestatie, maar de bloemen konden niemand haar afnemen. Onder luid handgeklap van het thuispubliek zweefde Larissa Iapchino in de verspringbak naar 6m79, de verste sprong van de avond.

Valarie Allman kon in de vijfde ronde van het discuswerpen de winnende worp produceren. Met 65m96 overtuigde ze weliswaar een pak minder dan eerder dit jaar toen haar discus voorbij 70m vloog. De Nederlandse Jorinde Van Klinken bleef met 62m13, goed voor de zesde plaats, eveneens ver onder haar seizoensbeste. Andy Diaz Hernandez gaf zijn nieuw land een reden tot juichen. De voormalige Cubaan sprong in het hinkstapspringen naar de winst in een nieuw NR van 17m75. Fabri Leonardo maakte eveneens gebruik van het thuisvoordeel in het kogelstoten. Met 21m73 liet hij kanonnen als Joe Kovacs en Tom Walsh achter zich.