Onze landgenoten zijn op uitzonderlijk sterke concurrentie gebotst tijdens de seniorenrace op het EK veldlopen in Dublin. Isaac Kimeli en Michaël Somers liepen allebei een beresterke wedstrijd, maar konden nooit meestrijden om de medailles. Jakob Ingebrigtsen is daar de simpele verklaring voor. Het Noors wonderkind legde er samen met Aras Kaya en Jimmy Gressier stevig de pees op, waardoor de top drie al vroeg in de wedstrijd vastlag. Somers wist nog wel naar een knappe vijfde plaats te sprinten, kort gevolgd door Kimeli op plaats negen. Het team eindigde uiteindelijk op een vijfde plaats.

Met Jakob Ingebrigtsen trad er een absolute wereldtopper aan op het EK veldlopen bij de senioren. Ondanks zijn jeugdige leeftijd was hij de topfavoriet bij uitstek. De Noor ging dan ook in de eerste gelederen van start. Isaac Kimeli volgde zijn voorbeeld en koos eveneens voor een snelle eerste ronde, net als Nicolaï Saké die in het begin rond plaats 22 liep. Michaël Somers ging dan weer eerder behouden van start. Na één kilometer vonden we de winnaar van de CrossCup in Roeselare ‘slechts’ op positie 34 terug. Pieter-Jan Hannes nestelde zich rond de 55ste plek.

Foto: Jeroen De Meyer

Kimeli bleef in de aanvangsfase rond dezelfde positie zwerven. Somers vond het goede ritme en begon aan een fraaie inhaalrace. Terwijl hij vanuit de middenmoot oprukte, begon er voorin al een kloofje te vallen. De Turk Aras Kaya scheidde zich samen af met de italiaan Yemaneberhan CrippaJimmy Gressier en Ingebrigtsen. Het viertal had meteen een flinke voorsprong waardoor de achtervolgers de medailles meteen konden vergeten.

Door de afscheiding moest Kimeli in de achtervolgende groep behoorlijk wat kopwerk voor zijn rekening nemen. Na zeven kilometer kreeg onze landgenoot voorin het gezelschap van Somers. Kimeli en Somers deden er nog alles aan om, na het uitvallen van Crippa, jacht te maken op de geloste Gressier. Tevergeefs, want Gressier hield stand en haalde het brons binnen na een ontketende Ingebrigtsen en Kaya. Somers kon het toch nog opbrengen om er een pittig sprintje uit te persen, maar moest onderdoen voor Hugo Hay, het trainingsmaatje van Kimeli. Met een vijfde plaats kan Somers echter terugkijken op een hele sterke race. Ook Kimeli kan met een uiteindelijke negende plaats zichzelf weinig verwijten.

Dankzij de twee top 10-plaatsen van Somers en Kimeli was het met oog op het teamklassement afwachten waar Saké en Hannes zouden stranden. Saké kreeg het echter knap lastig in het tweede wedstrijddeel en verloor ronde na ronde enkele plaatsen. Hij noteerde uiteindelijk een 54ste plaats op zijn eerste Europees kampioenschap. Hannes kon in zijn laatste ronde wel nog enkele atleten bijbenen waardoor hij opschoof naar plaats 45. Het leverde het team finaal een vijfde plaats op in het klassement.

Foto:Jeroen De Meyer

Karoline Grovdal verschalkt favorieten en bezorgt Noorwegen tweede goud

Karoline Grovdal bezorgde Noorwegen verrassend een gouden plak bij de senioren vrouwen op het EK veldlopen. Favorieten zoals Yasmin Can en Konstanze Klosterhalfen moesten vroegtijdig de rol lossen waardoor de strijd om het goud ging tussen Grovdal en Meraf Bahta. Bij het rinkelen van de bel nam Grovdal het heft in handen, al kreeg ze Bahta er niet meteen af. In het slot was het kloofje toch een feit. Grovdal, die goede herinneringen koestert aan Dublin aangezien ze er twaalf jaar geleden goud pakte bij de junioren, sprokkelde beetje bij beetje bonusseconden op haar concurrente waardoor ze de winst kon veiligstellen. Net als bij de senioren mannen ging het goud zo naar Noorwegen. Bahta haalde het zilver en het brons ging naar Alina Reh, die bij de start nog ten val kwam.