Het Belgisch mixed relay team heeft ons land een eerste medaille bezorgd op het EK veldlopen in Dublin. Na een razendspannende wedstrijd waarin iedereen zijn duit in het zakje deed, sprintte slotloper Stijn Baeten uiteindelijk naar de bronzen plak. Het goud ging naar Groot-Brittanië. Frankrijk pakte het zilver.

Met Elise VanderelstRuben Verheyden, Vanessa Scaunet en Stijn Baeten kon ons land op het EK veldlopen aantreden met een sterk team op de mixed relay. Toch waren we eerder schaduwfavoriet voor de medailles. Landen als Groot-Brittanië, Spanje, Ierland en Frankrijk leken op papier namelijk nog een tikkeltje sterker.

Vanderelst mocht het tegendeel bewijzen tijdens de eerste 1600m van. De halve finaliste van de Olympische Spelen kon echter geen verpletterende indruk maken tijdens de wedstrijd. De specialiste van de 1500m bleef lang voorin meedraaien, maar moest op het einde toch behoorlijk wat terrein toegeven. Zo begon Verheyden rond positie vijf aan zijn race. De youngster van het gezelschap toonde veel maturiteit door het gat met onder andere Frankrijk langzaam te dichten en vervolgens verstandig met zijn krachten om te springen. Verheyden kon Scaunet daardoor knap als vierde lanceren, op amper een zucht van de derde plaats.

Scaunet schoof meteen een positie op waardoor België prompt een virtuele medaille beet had. Haar snelle start leek haar geen enkel moment zuur op te breken. De CABW-atlete hield stand als derde, maar voelde wel de hete adem van Frankrijk in haar nek.

Groot-Brittanië leek na drie ronden onaantastbaar, maar voor het zilver en brons zou het gaan tussen België, Frankrijk en Ierland. De druk lag dus op Baeten om het af te maken. De Fransman en Ier gaven hem geen duimbreedte weg, maar de DCLA-atleet leek er al bij al heel ontspannen bij te lopen en vertrouwen te hebben in zijn eindsprint.

Die eindsprint werd uiteindelijk bepalend. Baeten moest al vrij vroeg zijn sprint inzetten, zag de Fransman snel over hem gaan, maar kon wel op bijzonder knappe wijze Ierland achter zich houden. Na een zevende plaats in Tilburg (2018) en een vijfde plaats in Lissabon (2019) is de eerste medaille voor het mixed relay team een feit. Het is meteen ook de eerste medaille op dit EK.