Elien Vekemans verbeterde afgelopen weekend het BR bij de beloften in het polsstokspringen. Vekemans vloog op de Wooo Pig Classic in Arkansas over 4m30 en deed zo twee centimeter beter dan het BR van Aurélie De Ryck. Vekemans, die studeert in de Verenigde Staten, wil zich komend winterseizoen bewijzen. 

Elien Vekemans is met het nodige vertrouwen aan haar winterseizoen in de Verenigde Staten gestart. De 20-jarige atlete van DCLA scherpte namelijk haar PR aan tijdens de Wooo Pig Classic, georganiseerd door haar universiteit in Arkansas. Het lid van de ‘Arkansas Razorbacks’ wipte over 4m30 en mag zich daardoor de kersverse Belgische recordhoudster bij de beloften noemen. Vekemans deed twee centimeter beter dan Aurélie De Ryck in 2012. Daardoor is de belofte in het bezit van het BR bij de junioren én beloften. Op de ranglijst aller tijden bij de senioren vrouwen schuift ze op naar de vierde plaats. Outdoor bedraagt het PR van Vekemans 4m26.

Afgelopen zomer kon ze niet geheel overtuigen in eigen land, maar nu lijkt de atlete haar draai gevonden te hebben in Arkansas. Al was er wel een logische verklaring voor die mindere zomer. Vekemans kreeg in februari af te rekenen met een stressfractuur en stond daardoor lang aan de kant. Ze kon pas in juli opnieuw met veel voorzichtigheid springen. In wedstrijden hanteerde Vekemans een aanloop van slechts tien passen.

“Het was heel plezierig eigenlijk. Ik heb lang moeten wachten om opnieuw in actie te kunnen komen (haar laatste wedstrijd was de Flanders Cup van DCLA begin augustus, red.). Het harde werk op training begint stilaan op te leveren. Bovendien hanteer ik momenteel nog een korte aanloop, dus wanneer ik m’n volledige aanloop kan gebruiken, dan zal er meer volgen. Er is nog veel ruimte voor progressie. Ik wist dat ik in staat was om mijn PR aan te scherpen. Het was wel een beetje zoeken naar de juiste stok, maar eenmaal ik de juiste stok had, dan was het kwestie om ervoor te gaan. Met mijn volledige aanloop hoop ik komende winter richting 4m40 of hoger te gaan”, vertelde ze na afloop aan de media van haar universiteit. In januari komt de polsstokspringster opnieuw in actie.