Jacob Kiplimo heeft in Lissabon het wereldrecord op de halve marathon met welgeteld één seconde aangescherpt. De 21-jarige Oegandees klokte in de Portugese hoofdstad af na 57’31, één seconde sneller dan de Keniaan Kibiwott Kandie vorig jaar in Valencia. Kiplimo had aan de finish ruim twee minuten voorsprong op de nummers twee en drie. 

Jacob Kiplimo mag zich na vandaag de snelste man ooit op de halve marathon noemen. De Oegandees kon in Lissabon niet rekenen op stevige concurrentie, waardoor de 21-jarige grotendeels zelf het vuile werk moest opknappen. Zelfs zonder metgezellen snelde Kiplimo naar tussentijden die uitzicht gaven op een mogelijke verbetering van het wereldrecord op de halve marathon. Na tien kilometer passeerde de wereldkampioen op de halve marathon in 27’05, om vervolgens nog een versnelling hoger te schakelen. Vijf kilometer later zette hij met 40’27 de snelste 15 kilometer ooit neer. Aan de finish dook hij met 57’31 één seconde onder de recordtijd van de Keniaan Kibiwott Kandie. De Ethiopiërs Esa en Dibaba vervolledigden het podium, weliswaar op meer dan twee minuten van de winnaar.

Kiplimo, goed voor brons op 10.000m tijdens de Olympische Spelen in Tokio, springt van de tweede naar de eerste plaats op de ranking aller tijden. Vorig jaar dook hij in Valencia al onder het toenmalige WR, maar in dezelfde wedstrijd bleek Kandie nog een fractie sneller. Op een jaar tijd sneuvelden maar liefst vijf wereldrecords op de halve marathon bij de mannen en vrouwen. Kiplimo wordt getipt als één van de atleten die op termijn onder twee uur kan duiken in een stadsmarathon. Wanneer de Oegandees zijn debuut maakt op de mythische afstand is nog niet geweten.