Hanne Claes heeft haar samenwerking met trainer Jacques Borlée beëindigd. De 30-jarige hordeloopster, die onder Borlée haar grootste successen kende met onder meer een vierde plaats op het EK in Berlijn van 2018, gaat aan de slag bij Carole Bam. In de trainingsgroep van Bam, de bondscoach van de Belgian Cheetahs, komt Claes onder meer Cynthia Bolingo tegen. De atlete van DCLA hoopt haar snelheid terug te vinden door de trainerswissel.

Hanne Claes heeft een punt gezet achter haar samenwerking met trainer Jacques Borlée. De hordeloopster maakte in 2017 de overstap naar de groep van Borlée, maar zoekt nu dus andere oorden op. Ze gaat aan de slag bij Carole Bam, de trainster van Cynthia Bolingo en bondscoach van het aflossingsproject dat Claes samen met Camille Laus uit de grond stampte. “Ik had nood aan iets nieuws, een andere aanpak. Cynthia en ik komen allebei uit de spint. Pure snelheid is ons grootste wapen, alleen ben ik die de laatste jaren wat kwijtgeraakt. Carole is de ideale coach om die snelheid terug te vinden. Ik wil mijn spintvezels weer beter kunnen aanspreken”, begint de 30-jarige atlete, die in Tokio haar olympisch debuut maakte.

Blessures speelden Claes de afgelopen twee jaar parten. Toch stond de atlete van DCLA afgelopen zomer op de Olympische Spelen in Tokio. Ze weet beter dan wie ook dat haar strijd tegen blessures een opgave wordt. “Blessurevrij blijven wordt heel belangrijk. Ook Cynhtia heeft een geschiedenis van achillespeesblessures. We hebben nog geen stap op de piste gezet deze winter. We doen alles op gras, of de Hydroworks, een loopband onder water. We zijn de impact heel traag aan het opbouwen en toch keihard aan het trainen. Dat voelt heel goed voor mij. Op dat vlak zit ik momenteel ideaal in Belek, want ik heb hier alles wat ik nodig heb. Daarom blijf ik ook twee weken, terwijl de meesten maar een week hier zijn”, verduidelijkt Claes.

“Groep van Jacques verlaten was heel moeilijk”

Het afscheid van de groep van Jacques Borlée was niet vanzelfsprekend, zeker omdat ze onder Borlée héél wat mooie momenten meemaakte. De absolute uitschieter op individueel vlak was zonder twijfel haar vierde stek op de 400m horden tijdens het EK in Berlijn van 2018. “De groep van Jacques verlaten was heel moeilijk, want ik heb er mooie momenten beleefd. Ik heb helemaal niks tegen Jacques, voor alle duidelijkheid. En Camille Laus is mijn beste vriendin, dus het is jammer dat ik haar niet meer elke dag zie, maar we blijven even goeie vrienden.”

Hanne Claes – Foto: Jeroen De Meyer

Op haar 30ste beseft Claes dat ze geen tien jaar meer heeft om alles uit haar carrière te halen. Net daarom maakt ze ook nu de overstap naar een andere trainingsgroep. Een nieuwe kijk op haar sport was nodig om de laatste jaren als topatlete aan te vatten.“Uiteindelijk was ik er deze zomer vrij snel uit dat ik het nog eens wilde proberen, maar in een nieuwe context. Vorig jaar heb ik heel veel geleerd op mentaal vlak en ik heb zin om dat nu ook te kunnen toepassen in een situatie waarin ik fysiek gezond ben. Ik kijk uit naar het moment waarop alle puzzelstukjes samenvallen. De beste versie van mezelf tonen, gaf me motivatie. Momenteel ben ik fysiek alvast in orde. Ik heb allerlei scans laten doen en alles was genezen. Ondertussen loop ik weer, en dat verloopt zonder last.”

“Belangrijk om vertrouwensband te voel met je coach”

Bovendien is de verstandhouding met haar nieuwe coach Carole Bam uitstekend. Niet onlogisch aangezien Claes en Bam al jaren intensief samenwerken dankzij het aflossingsproject van de Belgian Cheetahs. Komende winter hoopt de atlete zich alvast in zaal te bewijzen. “Bij de Cheetahs kwam ik altijd al goed overeen met Carole. Ze past het schema aan in functie van de atleet en gaat ervan uit dat elke atleet anders is. Ze vertrekt vanuit de sterktes, maar werkt natuurlijk ook aan de zwakkere punten. Ik voel me goed bij haar, ook op persoonlijk vlak. Het klikt goed en het is belangrijk om een vertrouwensband te kunnen voelen met je coach. Het plan voor de winter is om enkele wedstrijden in zaal af te werken, zeker omdat ik afgelopen zomer amper wedstrijden heb gelopen. Een hoofddoel is het echter niet en ik ga er dus ook niet fel voor afbouwen. Mogen de Cheetahs naar het WK indoor, dan wil ik er wel graag bijzijn”, besloot Claes.

Hanne Claes – Foto: Lucien Lambotte