De 45ste Allianz Memorial Van Damme nadert met rasse schreden. Binnen exact één week wordt het uitkijken naar de grootste atletiekmeeting in eigen land. Naar schatting 30.000 fans kunnen komende vrijdag dé absolute sterren van de Olympische Spelen in Tokio naar sterke prestaties stuwen. Langs Belgische zijde wordt het onder meer uitkijken naar Nafi Thiam, Elise Vanderelst, Noor Vidts, Ben Broeders en Kevin Borlée.

De 45ste Allianz Memorial Van Damme staat logischerwijs in het teken van de Olympische Spelen in Tokio. De Belgische olympiërs krijgen dan ook een bijzonder plaatsje op de grootste atletiekmeeting van ons land. De medaillewinnaars worden voor de meeting gehuldigd, alle deelnemers aan de Spelen mogen na afloop van de Memorial een ereronde afleggen voor eigen publiek. Daarnaast wordt het ook uitkijken naar wat de Belgische atleten kunnen presteren op de avond zelf. Onze nationale trots Nafi Thiam neemt deel aan het hoogspringen en kijkt recht in de ogen van de top vijf van de hoogspringfinale in Tokio. De tweevoudige olympische kampioene op de zevenkamp moest vorige week in laatste instantie nog passen voor de Prefontaine Classic in Eugene door nekklachten, maar zal maar wat graag voor eigen publiek willen knallen.

Noor Vidts, die in Tokio een zeer knappe vierde plaats behaalde in de zevenkamp waarin Thiam zichzelf opvolgde, mag zich op de 100m horden meten met de absolute toppers in die discipline. Anne Zagré is de tweede landgenote in de wedstrijd waarin olympisch kampioene Jasmine Camacho-Quinn de topfavoriete is. In het polsstokspringen neemt Ben Broeders het onder meer op tegen zijn goede vriend Armand ‘Mondo’ Duplantis. Broeders was afgelopen zaterdag goed voor een Belgisch record in eigen Leuven en zal met de steun van het publiek in Brussel ongetwijfeld hoger dan ooit willen zweven.

Anne Zagré – Foto: Golazo

Op de vlakke spurt krijgen Imke Vervaet en Rani Rosius een unieke kans in een waanzinnig veld. De 200m bij de vrouwen is namelijk de meest hoogstaande discipline van de avond met onder meer Elaine Thompson-Herah, Dina Asher-Smith en Shericka Jackson aan de start. Vervaet kon in Tokio net niet onder 23 seconden duiken en kan zich aan het bijzonder mooie gezelschap optrekken om die barrière te slopen. Rosius is een specialiste op de 100m, maar bewees eerder dit jaar al dat ze ook uit de voeten kan op de dubbele afstand. Op de baanronde bij de heren krijgen maar liefst drie Belgen de kans om zich te bewijzen. Belgian Tornados Kevin BorléeJonathan Sacoor en Alexander Doom nemen het op tegen onder meer Kirani James en de Nederlander Liemarvin Bonevacia.
Kirani James. De Belgian Cheetahs  met Camille LausPaulien Couckuyt en Belgische kampioene Naomi Van den Broeck nemen dan weer deel aan een alternatieve 400m die exclusief is voorbehouden aan atletes uit de Lage Landen.

Kevin Borlée – Foto: Golazo

Ismael Debjani en Jochem Vermeulen mogen hun geluk beproeven in een wedstrijd waarin olympisch kampioen Jakob Ingebrigtsen op zoek gaat naar een duik onder 3’30 op 1500m. Debjani gaf al aan in goede vorm te zitten, waardoor een aanval op zijn eigen Belgisch record tot de mogelijkheden behoort. Elise Vanderelst jaagt op haar derde BR van het jaar in openlucht. Na de 1000m en 1500m heeft Vanderelst haar zinnen gezet op het BR op de mijl van Almensh Belete (4’28″11). Philip Milanov mag komende woensdag al aantreden tijdens de Urban Allianz Memorial. De Belgische recordhouder met de discus strijdt in de unieke locatie in het Ter Kamerenbos tegen olympisch kampioen Daniel Stahlnen diens landgenoot Simon Petterson.

Uiteraard kunnen er de komende week nog Belgen verdwijnen van de startlijst, net zoals er landgenoten kunnen toegevoegd worden aan het deelnemersveld. Tickets voor de Allianz Memorial Van Damme kan u nog altijd aankopen via de website van de meeting, waar u ook de nodige info kan terugvinden rond de geldende coronamaatregelen op het event.

Ismael Debjani – Foto: Golazo