Binnen exact 10 dagen staat de 45ste Allianz Memorial Van Damme gepland. De meeting die traditiegetrouw deel uitmaakt van de Wanda Diamond League is zonder twijfel hét moment waar atletiekfans in binnen- en buitenland naar uitkijken. Het belooft een heuse grand cru-editie van de Memorial te worden, aangezien de organisatie uitpakt met de grootste atletieksterren van het moment met namen zoals Elaine Thompson-Herah, Mondo Duplantis, Karsten Warholm en onze eigen Nafi Thiam. Wij lijsten hieronder vijf redenen om waarom u er op vrijdag 3 september absoluut moet bij zijn in het Koning Boudewijnstadion. 

Thompson-Herah op recordjacht in ongeziene 200m

De 200m bij de vrouwen mag bestempeld worden als de meest hoogstaande discipline van wat een magische atletiekavond belooft te worden. Elaine Thompson-Herah kroonde zich in Tokio op de 100m, 200m en 4x100m tot olympisch kampioene. Afgelopen zaterdag bewees ze in Eugene dat haar vormpeil verre van gedaald is dankzij een onwaarschijnlijke chrono van 10″54 op 100m. Op de Memorial neemt de Jamaicaanse sprintster de 200m voor haar rekening, waarin ze concurrentie mag verwachten van onder meer Shericka JacksonSha’Carri Richardson én wereldkampioene Dina Asher-Smith. Thompson-Herah kan in eerste instantie afrekenen met het meetingrecord van haar voormalige landgenote Merlene Ottey (21″63), al is de bocht in het Koning Boudewijnstadion fenomenaal snel. Er mag dus gedroomd worden van het WR dat sinds 1988 op naam van Florence Griffith-Joyner staat met 21″34, 19 honderdsten sneller dan Thompson-Herah in Tokio.

Elaine Thompson-Herah – Foto: Golazo

Thiam sluit gouden jaar af in zeer mooi gezelschap

Onze eigen atletiekgodin Nafi Thiam kan niet ontbreken op de Memorial. De tweevoudige olympische kampioene op de zevenkamp neemt het hoogspringen voor haar rekening. Meestrijden voor de zege wordt geen sinecure voor ‘Queen Nafi’, aangezien de volledige top vijf van het hoogspringen in Tokio naar Brussel afzakt. Mariya Lasitskene kende geen topzomer, tot ze in Tokio vriend en vijand verbaasde met een sprong over 2m04. De atlete die onder neutrale vlag uitkomt, kan dus zomaar een aanval doen op het net geen tien jaar oude meetingrecord van Anne Tsjitsjerova (2m05). Lasitskene zal de zege echter niet cadeau krijgen, aangezien ze moet afrekenen met de Australische Nicola McDermott, die vorig jaar mocht vieren op de Memorial. McDermott vloog in Tokio naar een verbetering van haar Oceanisch record met 2m02. Yaroslava Mahuchikh kon in Tokio haar favorietenrol niet geheel waarmaken met een bronzen plak, al is dat relatief gezien haar leeftijd van amper 20 jaar. De Oekraïense krijgt alvast een ideale gelegenheid om zich te revancheren.

Mariya Lasitskene – Foto: Golazo

Warholm kijkt uit naar eerste kennismaking met razendsnelle piste

Karsten Warholm verbeterde eerder dit jaar al het WR op zijn geliefkoosde 400m horden tijdens de Diamond League in Oslo, maar de Noorse Viking verbaasde vooral de wereld door in de finale in Tokio naar een onwaarschijnlijke 45″94 te knallen. De grens van 47 seconden sprak de afgelopen jaren tot de verbeelding, maar daarmee maakte het volledige podium komaf in Tokio. De vraag is vooral wat Warholm kan presteren op de razendsnelle piste in Brussel. Het meetingrecord van de Amerikaan Andre Phillips staat al sinds 1986 op de tabellen en is dus grondig aan vernieuwing toe. Donderdag test de Noor zijn snelle benen op de 400m tijdens de Diamond League in Lausanne, waardoor het Europees record in gevaar lijkt. Warholm is niet de enige naam om naar uit te kijken op de lage horden, aangezien ook seizoensrevelatie en bronzen medaillewinnaar Alison dos Santos en vier andere finalisten van de Spelen aantreden tijdens de Memorial.

Duplantis opnieuw richting zes meter? 

Mondo Duplantis – Foto: Golazo

Armand ‘Mondo’ Duplantis viert in november zijn 22ste verjaardag. Dat hield de Zweedse wonderboy niet tegen om zich in Tokio tot olympisch kampioen met de polsstok te kronen. Duplantis wil echter maar wat graag nog zijn eigen WR van 6m18 aanscherpen in 2021, iets wat hem in de finale van de Spelen net niet lukte. Het meetingrecord in het polsstokspringen staat sinds vorig jaar ook op naam van het fenomeen met 6m00. Mits goede omstandigheden lijkt een verbetering van dat meetingrecord zeker tot de mogelijkheden te behoren. De vraag is ook of Duplantis zijn maatje Ben Broeders kan inspireren om hoger dan ooit te vliegen. Broeders was afgelopen zaterdag voor eigen volk in Leuven goed voor een Belgisch record van 5m81. Krijgt de Belgische recordhouder ideale omstandigheden voorgeschoteld, dan mag er gedroomd worden van een sprong over 5m85, wie weet zelfs hoger.

Hassan wil als eerste vrouw onder 29 minuten duiken

Last but not least is er ook Sifan Hassan. De Nederlandse afstandsloopster behaalde in Tokio maar liefst drie medailles na een ongeziene reeks van in totaal zes wedstrijden en 24.500m op de piste. Hassan blijft echter brandend ambitieus na twee gouden medailles én een bronzen plak in Tokio. Onze noorderbuur wil namelijk maar wat graag als eerste vrouw onder 29 minuten duiken op 10.000m. Eerder dit jaar scherpte Hassan het WR al aan op de 10.000m, tot de Ethiopische Letesenbet Gidey nog geen twee dagen later het WR opnieuw verbeterde tot 29’01″03. De 28-jarige Nederlandse heeft trouwens goede herinneringen aan de Memorial, aangezien ze vorig jaar het WR op de uurloop verbeterde na een pittig duel met Brigid Kosgei.

Tickets voor de 45ste Allianz Memorial Van Damme kan u hier aankopen.

Foto: Golazo

1 REACTIE

  1. Een zesde reden ( voor mij met Warholm de eerste reden) om de memorial bij te wonen: Jacob Ingebrigtsen op de 1500 m ( volgens website memorial)

Reacties zijn gesloten.