België bezet de tweede en de derde plaats na de eerste dag van de zevenkamp in Tokio. Een verrassing van jewelste, zeker als je weet dat het Noor Vidts is die boven Nafi Thiam staat. We kregen na vier onderdelen een breed smilende Vidts te spreken en een gefrusteerde Thiam.

“Ik ben heel blij”, zei Vidts na haar denderende eerste dag. “In drie proeven scoor ik een persoonlijk record en bij de vierde ook ei zo na. Geweldig. Dit had ik totaal niet verwacht. Dat de vorm goed was, wist ik wel, omdat het de laatste weken echt goed ging. Maar dit resultaat had ik nooit of te nimmer verwacht. Ik heb mezelf hier echt verbaasd. Die tijd op de horden dacht ik zelfs in mijn hele carrière niet te kunnen, laat staan dit jaar.”

Hoe ze haar prestaties tot nu toe zou samenvatten? “Een goeie dag hé”, klonk het met een zwaar understatement. Ze ziet het als een beloning voor alle investeringen. “Dit is het resultaat van jaren op de juiste manier werken. Mijn coach begint mij ook steeds beter te kennen.”

Morgen legt Vidts zichzelf niet veel druk op. “Het doel blijft eigenlijk gewoon om ervaring op te doen voor Parijs 2024. Daar verandert weinig aan. Aan medailles denk ik helemaal niet. Na de 800 meter zullen we wel zien wat er uit de bus komt.” Wat er nog mogelijk is, daar doet ze geen uitspraken over. “Dat weet ik niet. Ik doe gewoon bij elke proef mijn best, maar op deze manier is het wel superleuk. Ik ben er enorm van aan het genieten. De sleutel wordt om morgen geconcentreerd te blijven.”

Zichzelf en haar kansen inschatten ten opzichte van Thiam, vindt ze lastig. “Geen idee. Nafi is nog wel van een ander niveautje volgens mij”, denkt Vidts. Als ze hoog wil uitkomen zal ze zich nog eens moeten verbeteren in het speerwerpen, met voorsprong haar minste onderdeel. “Daar ligt nog veel ruimte voor progressie. Ik heb daar dit jaar mijn persoonlijk record al bij verbeterd, en morgen hoop ik even goed of beter te doen”, besluit ze.

Thiam: “Vandaag vergeten en morgen opnieuw beginnen”

Terwijl Vidts het ene record na het andere aanscherpte, haalde Thiam niet haar hoogste niveau. Of toch zeker niet altijd. “Er zijn goeie en minder goeie dingen om te onthouden van vandaag”, zegt de uittredende kampioene. “In het hoogspringen voelde ik me goed. Jammer dat ik daar op een haar na 1m95 mis. De 200 meter was duidelijk het minste. Dat is frustrerend omdat ik daar hard op gewerkt heb. Dat heb ik niet kunnen laten zien. Het is moeilijk om daar nu al een reden voor te bedenken. Ik heb mijn koers nog niet kunnen herbekijken., maar het gevoel was niet goed, van begin tot eind.”

We hadden op wat meer gehoopt, en dat gold ook voor Thiam zelf. “Verwachtte ik meer? Ja. Maar dat is nu eenmaal sport. Kan gebeuren. In de zevenkamp moet je er vooral voor elk onderdeel in blijven geloven. Ik moet deze dag vergeten en morgen gewoon opnieuw beginnen. Daar moet zo snel mogelijk de focus op. Het wordt belangrijk om het goed te doen, vooral in het verspringen. Daar zijn traditioneel heel veel punten te verdienen en dat was dit jaar tot nu toe mijn sterkste onderdeel.”

Thiam maakt nog altijd een grote kans op goud en blijft strijdvaardig. “Het klassement, daar hecht ik nog niet zo veel belang aan als er nog drie proeven resten. De kloven zijn ook niet zo groot. Zoals gezegd: het verspringen wordt doorslaggevend. Maar eerst goed recupereren, want de nacht wordt heel kort.”