Ondanks de vele regen kwamen de Belgische atleten goed voor de dag tijdens de KBC Nacht in Heusden. Cynthia Bolingo en Elise Vanderelst zorgden beiden met hun Belgisch record voor dé prestaties van de avond. Op de valreep grepen Lucie Grandjean en Ilana Hanssens nog twee tickets voor het EK junioren in Tallinn, Annelies Nijssen mag zelfs haar koffers pakken voor het WK in Nairobi. Kort samengevat was de KBC Nacht een succes. Wij peilden bij de atleten naar hun reacties.

Cynthia Bolingo – Eerste plaats 400m in 50″72 (BR)

“Ik ben super blij met deze tijd, vooral in deze moeilijke omstandigheden. De aanwezigheid van Polina Miller heeft mij enorm geholpen. Zij vormde een goed mikpunt om naar toe te lopen. De verbetering van mijn persoonlijk record voelt ongelofelijk goed. Ik loop dit seizoen nog één 400 meter in Nancy alvorens ik naar Tokio afzak.”

Elise Vanderelst – Derde plaats 1000m in 2’35″98 (BR)

“Over het tempo in de aanvangsfase van de wedstrijd kon ik niet klagen, evenmin over mijn positionering. Het getrek en geduw viel gelukkig ook goed mee. Ik heb een verstandige koers gelopen en maar weinig extra meters afgelegd. De stortbui tijdens de opwarming was even schrikken, maar ik voelde me eigenlijk echt sterk. Dit is zeker veelbelovend voor Tokio en geeft vertrouwen. Ik mag hieruit concluderen hier dat mijn snelheid goed zit, wat ook niet onbelangrijk is in een eventuele tactische koers op de Spelen. Hopelijk kan ik mij er verzekeren van een plaats in de halve finale en daarna zien we wel. In mijn voorbereiding is nu geen plaats meer voor een zwaar wedstrijdprogramma. Het wordt doortrainen tot 17 juli en dan reis ik af naar Japan.”

Ilana Hanssens – Derde plaats 400m horden in 58″87 (EK-limiet)

“Vandaag voelde ik geen stress. Ik heb mij bijna elke wedstrijd dit seizoen verbeterd en had het gevoel dat ik me al bewezen had. Normaal ging ik vandaag niet van start, maar woensdag voelden mijn benen zo sterk dat ik besloot om op de KBC Nacht toch nog mijn kans te wagen. Ik geloofde echt dat ik de limiet kon halen. Al mijn horden kon ik vlot nemen en toen ik de tijd van de winnares zag staan vermoedde ik al dat ik naar Tallinn zou mogen. Het was bijna een perfecte wedstrijd. Met het oog op het EK junioren heb ik buiten ervaring opdoen niet echt verwachtingen. Ik wilde al lang Estland eens bezoeken, dus ik ben super blij dat dit nu kan.”

Aurèle Vandeputte – Derde plaats 800m in 1’45″65 (5e aller tijden)

“Ik wist dat mijn vorm goed zat, dus ik ben niet helemaal verbaasd over deze prestatie, al moest vandaag wel alles meezitten voor zo’n chrono. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de IFAM had ik echt afgebouwd naar vandaag waardoor ik met frisse benen aan de start stond. De wedstrijd was ook nagenoeg perfect. In de tweede bocht moest ik een beetje inhouden, maar minimaal. Verder heb ik nooit moeten duwen of werd ik nooit echt zwaar opgehouden zodat ik er echt wel het maximale uit kon halen. Ik heb dit seizoen drie keer mijn PR verbeterd en heb eigenlijk geen enkele slechte wedstrijd neergezet. Ik durf ook meer aanvallend te lopen, dus ik kan alleen maar spreken over een geslaagd seizoen. Nu een week iets rustiger aandoen en de komende weken misschien eens een 400m of 1500m proberen. Op het einde van de zomer hoop ik opnieuw nog iets moois in te zitten, wie weet kan dat op de Memorial Van Damme als ik daar startrecht krijg.”

Foto: Jeroen De Meyer

Rani Rosius – Tweede plaats 100m in 11″44

“Het was fijn om nog eens tegen stevige concurrentie te lopen en iemand voor mij te hebben om naar toe te lopen. Op je thuispiste lopen is altijd leuk en zeker als er zoveel publiek zit zoals nu. Dat had ik echt niet verwacht. Ik krijg de laatste tijd vaak de titel van sprintkoningin op mij geplakt, maar dat vind ik op deze moment nog iets te veel eer. Ik heb genoten van deze wedstrijd, maar met mijn hoofd zit ik al vooral bij het EK voor beloften. Ik heb er superveel zin in.”

Michael Obasuyi – Eerste plaats 110m horden in 13″82

“Na mijn prestatie van vorige week is er heel wat druk van mij afgevallen. Ik ben met goede moed begonnen aan de wedstrijd. Na de zesde horden maakte ik een fout, waardoor ik te veel begon na te denken. Ik wist dat een toptijd er niet meer in zat. De weersomstandigheden waren niet goed. Toch heb ik nu geleerd dat ik ook in de regen goed kan lopen, en dit neem ik mee naar Tallinn. In Tallinn komt er een heel sterke generatie beloften aan de start. Ik heb heel veel respect voor deze lopers. In de finale geraken is al een opdracht op zich. Als ik bij de beste acht geraak zal ik er alles aan doen om zo sterk mogelijk te presteren. Aan Tokio denk ik nog niet.”

Anne Zagré – Derde plaats 100m horden in 13″06

“Ik heb de laatste tijd veel races gelopen, en ben mentaal wat moe. Toch kan ik vandaag in moeilijke omstandigheden nog een ‘oké’ tijd neerzetten. Ik ben dus redelijk tevreden. Deze wedstrijd vormt een goede voorbereiding voor later op dit seizoen.”

Anne Zagré – Foto: Golazo

Nadine Visser – Tweede plaats 100m horden in 13″05

“Jammer! Het eerste deel voelde lekker, maar in het laatste stuk had ik veel moeite om mijn ritme aan te houden. Daar werken we nochtans hard op op training, maar ik verloor helemaal de balans bij het overschrijden van de voorlaatste horde. Ik ben blij dat mijn eerste wedstrijd na mijn blessure eindelijk achter mij ligt, al moet ik echt wel weer het vertrouwen in mijn lichaam terugvinden. Op training gaat het goed, maar toch voelde ik mij onzeker voor de start. Het ‘schijtweer’ deed mij ook geen goed. Ik voelde mijn hamstring tijdens mijn proefstartjes en twijfelde dan ook even of ik wel zou lopen. Dinsdag loop ik opnieuw in Hongarije waar ik op nog meer tegenstand kan rekenen. Ik geloof wel dat ik daar al een stevige hap uit deze tijd kan nemen.”

Paulien Couckuyt – Derde plaats 400m horden in 57″05

“Vandaag wou ik vooral mijn nieuw passenritme uittesten. De eerste vijf horden verliepen goed, daar was ik zeker tevreden over. In het tweede deel heb ik dan weer te veel horden omver gestoten. Dat wordt een werkpunt voor op training. Bij mijn evenaring van het BR kwam ik te dicht op mijn horden, dus ik moest wel sleutelen aan mijn ritme. Dat is nu eenmaal de 400m horden, constant het ritme veranderen en optimaliseren. Als ik minder horden omver kan stoten, dan komt er zeker iets moois uit. Ik had graag voor eigen publiek het BR verbeterd, maar nu hoop ik dat in Tokio te kunnen doen. Drie weken geleden sukkelde ik nog met een blessure aan de rug, dus ik ben al heel blij dat ik vandaag zonder pijn kon lopen. Die rug zal altijd een zwak probleem blijven, maar voorlopig is dit zeker onder controle.”

Jochem Vermeulen – Derde plaats 1500m in 3’35″21 (5e aller tijden)

“Vandaag was het echt maken dat ik mee was, of afhaken. Er was geen tijd om te twijfelen. Ik kon goed aanklampen en in de laatste ronde kon ik zelfs nog een beetje opschuiven. Op voorhand had ik gezegd dat ik zou balen mocht ik de rechtstreekse limiet voor de Olympische Spelen (3’35″00) gelopen hebben, maar nu ik zo dicht in de buurt kom had ik stiekem toch gehoopt hem te halen. Ik weet dat ik het in mijn benen heb om zo snel te gaan, maar ik heb nog niet dé perfecte wedstrijd gehad om het ook effectief te doen. Vandaag heb ik voor het eerst eens niet het heft in eigen handen moeten nemen en dat scheelde al. Ik loop hier opnieuw een PR dus eigenlijk mag ik echt niet ontevreden zijn. Met mijn blessuregevoelig lichaam is het op training nog altijd zoeken naar de juiste balans. Ik loop per week nog altijd maar 50 kilometer, aangevuld met fietstrainingen. We hebben daar duidelijk wel een weg in gevonden al hoop ik om deze winter toch stilaan iets meer volume te kunnen draaien.”

Lander Tijtgat – 5.000m in 13’32″54 (PR)

“Dit was normaal mijn laatste pistewedstrijd ooit. Van een 5.000m kan je nooit echt genieten (lacht; red.). Nee, ik heb er zeker van genoten en wil ook het publiek bedanken. Het was echt fantastisch. Op je 38ste kunnen afsluiten met een persoonlijk record is geweldig. Mij hoor je ook zeker niet klagen over de omstandigheden. Er was niet zo heel veel wind en het was ook niet zo ‘doef’ zoals ik ergens verwacht  had. Binnenkort begin ik mij weer voor te bereiden op het veldloopseizoen. In principe doe ik nog zeker twee crossen: de CrossCup in Mol en die in Roeselare. Gezien de sterke lichting veldlopers zal het niet eenvoudig worden, maar ik hoop mij te plaatsen voor het EK veldlopen zodat ik daar mijn carrière in schoonheid kan afsluiten.”

Lander Tijtgat – Foto: Golazo