Femke Bol blijft knallen. Het Nederlandse fenomeen op de lage horden scherpte zowel in Firenze als in Oslo eerder deze week haar NR aan. Op de Diamond League in Stockholm werd Bol voor het eerst uitgedaagd door de Amerikaanse Shamier Little. Een baanronde met hindernissen later stopte de klok na 52″37 voor onze noorderbuur. Ze mag zich zo de vierde performer aller tijden op de 400m horden noemen. Haar chrono is ook goed voor een Diamond League-record. Het volledige podium dook onder 53 seconde met Little en de Oekraïense Anna Ryzhykova in respectievelijk 52″39 en en 52″96. Het ER op de lage horden bedraagt 52″34. Armand ‘Mondo’ Duplantis sprong opnieuw over zes meter in het polsstokspringen.

Dat Nederland met Femke Bol een goudklomp beet heeft, wist u ongetwijfeld eerder dan vandaag. Maar wat Bol in op de Diamond League in het Zweedse Stockholm liet zien, was ronduit fenomenaal. De 21-jarige Nederlandse maakte van het duel op de 400m horden met de Amerikaanse klepper Shamier Little gebruik om naar een absolute topchrono te snellen. Bol verpulverde haar eigen Nederlands record met bijna een seconde tot 52″37, haar eerste duik onder 53 seconden. Voor Bol is het haar 12de Nederlands record in 2021. Ze schuift op naar de vierde plaats op de ranking aller tijden én miste het ER met slechts drie honderdsten. Haar chrono is wel goed voor een Europees record bij de beloften. Het EK voor beloften dat komende donderdag begint in Tallinn laat Bol (logischerwijs) links liggen. Little finishte een zucht later als tweede in 52″39, goed voor de vijfde plaats op die ranking aller tijden. Het waanzinnige podium werd in stijl aangevuld, aangezien de Anna Ryzhykova ook onder 53 seconden dook met 52″96. Bij de mannen leek Kyron McMaster op weg naar een sterke chrono. Een tuimelperte bij het inkomen van de laatste rechte lijn én een valpartij op de slothorde brachten daar verandering in. De Braziliaan Alison dos Santos knalde nogmaals naar een verbetering van zijn Zuid-Amerikaans record met 47″34.

Armand ‘Mondo’ Duplantis vloog nog maar eens over zes meter met een meetingrecord van 6m02. De Zweed probeerde vervolgens voor eigen volk het WR aan te vallen, maar Duplantis leek te veel hinder te ondervinden van de wind in de Zweedse hoofdstad. Wereldkampioen Sam Kendricks en voormalig wereldrecordhouder Renaud Lavillenie vervolledigden het podium met 5m92. Het verspringen bij de mannen leverde spektakel op. De Jamaicaanse wereldkampioen Tajay Gayle keek recht in de ogen van de Cubaan Juan Miguel Echevarria, die goede herinneringen heeft aan Stockholm. Echevarria bewees meteen zijn vorm met een sprong van 8m29, maar vervolgens kon hij zich niet meer verbeteren. De Zweed Tobias Montler mengde zich in de debatten met een tweede sprong van 8m23. Gayle was op achtervolgen aangewezen, maar de wereldkampioen pakte uit in zijn laatste poging. De Jamaicaan zweefde namelijk naar 8m55. Helaas kreeg Gayle iets te veel steun van de wind met +2,3m/s. In het hoogspringen bij de vrouwen lijkt Yaroslava Mahuchikh klaar om in Tokio te toveren. De Oekraïense zweefde in Stockholm over 2m03, goed voor de beste wereldjaarprestatie. Nicola McDermott mag zichzelf tot de medaillekandidates gaan rekenen nadat ze haar eigen Australisch record met één centimeter aanscherpte tot 2m01.

De Keniaan Ferguson Rotich won een prestigestrijd op de 800m in een degelijke 1’43″84. Rotich bleef Marco Arop en Elliot Giles voor die net niet onder 1’44 doken. Al was de dubbele baanronde bij de vrouwen in verhouding een stuk sneller. Maar liefst zeven dames doken namelijk onder de grens van twee minuten. De volledige top vier dook onder 1’58 met de Cubaanse Rose Mary Almanza op kop met een fenomenale 1’56″28. Natoya Goule en Kate Grace vervolledigden het podium. De Britse juniorensensatie Keely Hodgkinson had vooraf ongetwijfeld gehoopt op een chrono van 1’57″51. Dat die chrono haar slechts een vierde plaats zou opleveren, was dan weer eerder onverwacht. De Britse verpulverde zo haar eigen Europees juniorenrecord.