De slotdag van het BK AC heeft naast vele topprestaties van landgenoten ook nog vier tickets naar jeugdkampioenschappen opgeleverd. Jonathan Sacoor dook ruim onder de gevraagde limiet voor beloften op de 400m. Junior Arne Min verraste in het hoogspringen met een bronzen plak en bijhorende 2m15. Tot slot was er ook nog een EK -én WK-ticket voor Jef Misplon tijdens een tienkamp die tijdens het BK werd georganiseerd.

Na de EK-limiet van Rani Rosius op de eerste dag van het BK AC, werd het op de slotdag uitkijken naar een aantal atleten die op zoek bleven naar een EK-ticket. Op de 400m werd het uitkijken naar Jonathan Sacoor, die 46″56 nodig had om binnen een kleine twee weken af te zakken naar Tallinn. De wereldkampioen bij de junioren mengde zich in de debatten, maar Alexander Doom bleek onklopbaar met een stevig PR van 45″34. Sacoor scherpte echter zijn seizoensbeste met bijna een seconde aan tot 46″06, exact een halve seconde onder de benodigde chrono voor het EK voor beloften. De atleet van OEH legde zo beslag op de tweede stek voor trainingsmakker Dylan Borlée. De slotdag van het BK AC was de ultieme dag om een ticket af te dwingen naar het EK voor beloften. De junioren hebben nog tot volgend weekend de tijd.

Iedereen sprak al over het EK alsof ik geplaatst was, maar dat was dus tot vandaag helemaal nog niet het geval. Ik ben blij dat ik eindelijk die limiet te pakken heb. Het was een moeilijke voorbereiding, maar mijn vorm is beter dan verwacht. Ik denk dat ik wel een kampioenschapsloper ben. In Tallinn hoop ik nog drie mooie wedstrijden neer te zetten. We gebruiken dezelfde strategie als het WK in Doha en WK junioren in Finland. Elke wedstrijd opnieuw focussen we op de details. In Tallinn hoop ik hetzelfde goede gevoel als op deze twee kampioenschappen te krijgen. Aan het podium of tijden denk ik niet, ik wil vooral een mooi kampioenschap lopen,” vertelde hij na afloop. 

In het hoogspringen verbaasde Arne Min met een bronzen medaille. Tot twee weken geleden bedroeg het record van Min 2m01. Op het BK AC voelde de hoogspringer van LYRA zich duidelijk in zijn sas. Min wipte over 2m13, exact de gevraagde hoogte om naar het EK voor junioren afgevaardigd te worden. Vervolgens sprong Min ook nog twee centimeter hoger. “De limiet voor het EK junioren kwam totaal onverwacht. Na mijn sprong over 2m13 viel de stress weg. Mijn sprong over 2m15 was meer ontspannen. Mijn vorm is nu gigantisch goed en ik hoop dat ik dit kan doorzetten op het EK. De ervaring is het belangrijkste voor mij, maar een goede prestatie is mooi meegenomen”, verklaarde de verrassing van de dag.

Naast het BK AC was er ook een tienkamp voor junioren en beloften in het Koning Boudewijn. Bij de junioren leek met Jef Misplon als Elie Bacari een duo op weg naar een eerste internationaal kampioenschap. Bacari liet echter drie nullen optekenen in het polsstokspringen, waardoor het ticket naar Tallinn als sneeuw voor de zon smolt. Misplon kon ondanks een mindere passage op de horden en het discuswerpen uitpakken met sterke prestaties in het polsstokspringen én het speerwerpen. In de afsluitende 1500m kon Misplon vierend uitbollen naar 4’25″64. De atleet van RCG totaliseerde zo 7.210 punten, 60 punten meer dan de limiet voor het EK in Tallinn én het WK in Nairobi.

“Ik ondernam eerder dit seizoen een poging in Tilburg, waar het weer enorm tegenzat. Ik ben zo tevreden met dit weekend, want ik heb enorm lang toegewerkt naar een tienkamp op dit niveau. Chapeau aan de organisatie om ons een kans te geven, aangezien dat verre van vanzelfsprekend is. Na het polsstokspringen voelde ik dat de limiet mogelijk was, ondanks dat het even bibberen werd na die mindere start van de tweede dag. Ik moest de limiet gewoon halen, want dit is de kroon op drie à vier jaar trainingswerk met bijhorende opofferingen. Het is fijn dat ik naar Tallinn kan, aangezien ik zo Jente Hauttekeete kan vergezellen. Hij is een goede vriend én ik kijk er enorm uit naar mijn eerste internationaal kampioenschap. Hopelijk kan ik die lijn de komende jaren doortrekken, aangezien ik binnen twee jaar ook op het EK voor beloften willen staan”, aldus Misplon.