Jochem Vermeulen heeft tijdens de Next Generation Athletics in Nijmegen een heus nummertje opgevoerd op de 1500m. Vermeulen, die onlangs na jaren van blessureleed voor het eerst onder 3’40 dook, knalde in Nederland naar een verpulvering van zijn PR met 3’36”40. De atleet van LYRA mag zich daardoor voorlopig de snelste Belg in 2021 noemen.

Jochem Vermeulen is helemaal terug van weggeweest. Dat bewees de voormalige Belgische recordhouder bij de scholieren in Nijmegen. Op de Next Generation Athletics-meeting snelde de atleet van LYRA namelijk naar een waanzinnige verbetering van zijn PR met 3’36”40. Vermeulen deed zo maar even drie seconden beter dan zijn PR dat hij twee weken geleden vestigde in Karlsruhe. Voor de 22-jarige atleet betekent het ook de 14de plaats op de ranglijst aller tijden. De afgelopen jaren was hij vaak op de sukkel met blessures.

“In tegenstelling tot in Karlsruhe heb ik nu langer gewacht met een eindschot. Nu was het toch wel een serieuze poef op het einde. De omstandighedden waren nagenoeg perfect, dus dat hielp natuurlijk wel. Stiekem begin ik wel te dromen van een nog snellere chrono, maar om meteen over 3’34 of 3’35 te spreken, vind ik voorbarig. Ik hoop vooral de goede lijn te kunnen dootrekken de komende weken”, aldus Vermeulen na afloop. In diezelfde race was Stijn Baeten goed voor een chorno van 3’38”96. Pieter Claus klokte af an 3’41”90. Op de 5.000m bij de mannen was Clément Deflandre de beste landgenoot met 14’01″19. Vanessa Scaunet dook onder 2’05 op de dubbele baanronde met 2’04″86. Rani Baillievier was op die 800m goed voor een PR van 2’06″97. Renée Eykens haalde de finish van de 1500m niet, nadat haar spike werd uitgetrapt. Sofie Van Accom bolde wel over de finish, maar kon niet tevreden terugblikken op haar trip naar onze noorderburen met een eindtijd van 4’20″67.

Dé Nederlandse prestatie van de dag in Nijmegen kwam op de naam van Diane Van Es te staan. Van Es knalde op de 5.000m naar 15’07″52 en bleef zo twee en een halve seconde onder de olympische limiet op die afstand. Voor Van Es worden de Spelen haar eerste kampioenschap bij de senioren.