Thomas Van der Plaetsen heeft zich in Götzis verzekerd van een rechtstreeks ticket naar de Olympische Spelen op de tienkamp. Van der Plaetsen totaliseerde een stevig PR van 8.430 punten en bleef zo ruim boven de eis van 8.350 punten. Ook Niels Pittomvils kende een begenadigd weekend. Pittomvils zette een reeks PR’s neer en kon voor het eerst sinds 2016 opnieuw meer dan 8.000 punten scoren met een knap PR van 8.222 punten. Damian Warner strandde op een zucht van de magische grens 9.000 punten, maar mag zich wel de vierde performer aller tijden noemen met 8.995 punten. 

Dag 2

18u15: Na Paulien Couckuyt verzekert er zich dit weekend nog een landgenoot zich van Tokio. Thomas Van der Plaetsen klokt af na 4’41″39 en totaliseert zo een PR van 8.430 punten, ruim 80 punten boven de olympische limiet. Niels Pittomvils sluit zijn tweedaagse af met 4’34″73 en komt zo tot een totaal van 8.222 punten. De laatste keer dat de atleet boven 8.000 punten scoorde, was in 2016. Een stevige opsteker dus voor Pittomvils, die mogelijk nog een gooi wil doen naar de olympische limiet in de maand juni. Bij de vrouwen verzekerde onze noorderbuur Anouk Vetter zich in de zevenkamp van een olympisch ticket door 6.536 punten te behalen.

18u10: Voorin strandt Damian Warner op een zucht van 9.000 punten. De Canadees had daarvoor een chrono van 4’24 nodig, maar klokte af na 4’25″19. Warner wordt met 8.995 de vierde performer aller tijden na Mayer, Eaton en Sebrle, die stuk voor de stuk wel de kaap van 9.000 punten hebben gerond. “Mentaal was ik misschien nog niet klaar om zo’n tienkamp neer te zetten. Ik ga nu wel op zoek gaan naar waar ik mogelijk die vijf punten extra had kunnen scoren, maar ik heb hele mooie dingen laten zien. Ik kijk ernaar uit om mijn familie terug te kunnen zien na mijn quarantaine thuis”, aldus Warner.

17u00: De eerste poging in het speerwerpen levert zowel bij Van der Plaetsen als bij Pittoomvils geen verhoopte worp voorbij 60 meter op. Pittomvils noteert 58m87, terwijl Van der Plaetsen het met 57m27 moet stellen. Het duo geeft een ontspannen indruk, maar het moet dus straks verder willen ze op schema blijven voor respectievelijk een mogelijk BR en PR. Pittomvils geeft alvast het goede voorbeeld door een PR neer te zetten van 62m77. Daardoor kan hij in de afsluitende 1500m voor het eerst meer dan 8.200 punten scoren in de eindafrekening. Bij Van der Plaetsen is er sprake van beterschap, al mikt hij zijn speer vooral te hoog in de lucht. Met 60m05 moet hij 30 punten inleveren op PR-schema, maar hij blijft uitzicht hebben op een score van 8.475 punten. De verhoopte verbetering bij Van der Plaetsen, wiens elleboog stevig ingepakt zit, komt er niet. Het BR lijkt daardoor niet meer tot de mogelijkheden te behoren, al is dat oneerbiedig na de supertweedaagse van de atleet. Iets na zes uur volgt de afsluitende 1500m.

15u30: En ja hoor! Van der Plaetsen doet er nog maar eens 10 centimeter bij en evenaart met 5m40 zijn beste meerkamp. De prognose levert op die manier voorlopig 8.505 punten op. Het BR van Van Alphen bedraagt 8.519 punten. De eerste sprong op 5m50 is bijzonder nipt, zorgt de tweede performer aller tijden in België voor een stunt straks? Het zal opnieuw in die derde poging moeten gebeuren, al is er van moeten na acht proeven weinig sprake meer. Hij rondt zijn competitie af op 5m40 en bedankt het publiek voor de steun. Indien onze landgenoot in het speerwerpen richting 65 meter gaat, dan kan er later vandaag zomaar een BR sneuvelen. In het polsstokspringen doet de Franse youngster Baptiste Thiery even goed als Van der Plaetsen. Damian Warner blijft uitzicht hebben op de magische grens van 9.000 punten, al moet de Canadees wel bijzonder sterk speerwerpen in dat geval. Om 16u45 mogen de beste werpers zich wagen aan die discipline.

15u10: Pittomvils bibbert op zijn aanvangshoogte van 4m70 in het polsstokspringen. De lat gaat tot twee keer toe naar beneden, maar de meerkamper houdt het hoofd koel en wipt vervolgens in zijn derde beurt over de lat. Op 4m90 kent hij geen problemen. Op 5m10 wil het echter niet lukken voor de atleet, waardoor hij wat punten verliest ten opzichte van zijn beste tienkamp. Pittomvils ligt nu op schema om in de buurt van 8.170 punten te finishen. Van der Plaetsen is intussen aan zijn wedstrijd begonnen met een gelukte poging op 5m00. De lat gaat nu naar 5m20, waar het even fout lijkt te gaan voor Van der Plaetsen. Hij herstelt zich echter in zijn derde poging en blijft daardoor op koers liggen voor een score ruim boven 8.400 punten. Van der Plaetsen heeft stalen zenuwen, want ook op 5m30 heeft hij een derde poging nodig. In die derde poging gaat het onze landgenoot voor de wind. Hij moet nog tien centimeter hoger gaan om de prestatie in zijn beste meerkamp te evenaren, maar doet alvast een uitstekende zaak met die 5m30 in bijzonder winderige omstandigheden.

Thomas Van der Plaetsen – Foto: Jeroen De Meyer

11u30: Er moet iets magisch in de lucht hangen in Götzis, want Pittomvils verbetert opnieuw een PR. Met de discus werpt hij namelijk 47m27. De prognose dankzij die voorlopig tweede worp in de discipline bedraagt maar liefst 8.265, wat een verbetering van zijn PR met meer dan 200 punten zou betekenen. Ook Van der Plaetsen blijft het voortreffelijk doen dankzij 46m64. Qua prognose levert hem dat nu een score boven 8.500 punten op.

11u00: Geloof het of niet, maar beide Belgische heren zetten PR’s neer op de hoge horden. Pittomvils is in de tweede van vier reeksen goed voor 14″35 en doet zo beter dan ooit. Onze landgenoot ligt daardoor maar liefst 155 punten voor op zijn recordschema. Indien Pittomvils doorgaat op dit elan, dan mag hij zelfs stiekem beginnen dromen van de Olympische Spelen in Tokio. Al moet de atleet van VAC wel nog eens 144 punten beter doen in de vier resterende proeven om zich daarvan te verzekeren. Van der Plaetsen doet het eveneens uitstekend met een PR van 14″36 in de derde reeks. De tweede performer aller tijden op de tienkamp in ons land ligt nu op koers voor een score boven 8.400 punten. Kent Van der Plaetsen een begenadigde dag, dan zou het BR van ene Hans Van Alphen in gevaar kunnen komen. Damian Warner die raast voort in Oostenrijk, want de Canadees opent zijn tweede dag met een zoveelste beste prestatie aller tijden in de tienkamp. Met 13″36 doet hij exact één seconde beter dan Van der Plaetsen.

Dag 1

18u30: Pittomvils sluit z’n dag uitstekend af met 49″94 en ligt daardoor 103 punten voor op zijn PR-schema na de eerste dag. Van der Plaetsen doet het niet onaardig met 50″29 en zit daardoor op schema om morgen jacht te maken op een nieuw PR in de meerkamp. Damian Warner blijft verbazen en klokt af na 47″90. De Canadees totaliseert zo 4.743 punten na de eerste dag. Nooit eerder deed iemand beter dan Warner zonder steun van te veel meewind. Bij de vrouwen trekt de Amerikaanse Annie Kunz als leidster naar de slotdag.

Niels Pittomvils – Foto: Bjorn Paree

17u45: Van der Plaetsen schrijft het hoogspringen op zijn naam met een beste sprong van 2m09. Hij moet daardoor wel wat punten inleveren op zijn beste meerkamp, maar blijft voorlopig op schema om rond de 8.400 punten te eindigen. Pittomvils evenaart met 2m00 zijn beste meerkamp en kan daardoor met het nodige vertrouwen richting de 400m trekken.

15u00: Ook in het kogelstoten trekken onze landgenoten de goede lijn door. Van der Plaetsen doet met 13m81 duidelijk beter dan tijdens zijn beste meerkamp ooit. Pittomvils zet zelfs een stevig PR neer met 14m89. Van der Plaetsen doet voorlopig 126 punten beter dan in zijn beste meerkamp. Pittomvils ligt 94 punten voor op schema.

Thomas Van der Plaetsen – Foto: Bjorn Paree

14u15: Van der Plaetsen doet het voortreffelijk in het verspringen met een PR van 7m90. De atleet van DEIN ligt zo alvast 66 punten voor op zijn beste meerkamp. Ook Pittomvils komt sterk voor de dag in de zandbak met een PR van 7m40. Ook hier zorgt de Canadees Warner voor opschudding door naar 8m28 te zweven. Dat is de beste prestatie aller tijden in de tienkamp.

11u55: Goed begonnen is half gewonnen. Dat mag Thomas Van der Plaetsen wel zeggen na de 100m. Van der Plaetsen klokt namelijk af na 11″21 en doet zo beter dan tijdens zijn beste meerkamp ooit. Onze landgenoot moet in de eerste reeks op de 100m alleen onze noorderbuur Rody De Wolff voor zich laten. Niels Pittomvils klokt af na 11″32 en verliest zo wat punten op basis van zijn recordmeerkamp. Wereldkampioen Niklas Kaul kan niet overtuigen met slechts 11″37. Wie absoluut wel kon overtuigen was de Nederlander Rik Taam die zijn PR verpulverde met 10″63. In de allersnelste reeks knalde Damian Warner naar een razendsnelle 10″14, slechts twee honderdsten boven zijn eigen beste prestatie ooit in een meerkamp. “Het is geweldig om zo te starten, maar het is nu de bedoeling om deze prestatie door te trekken in de volgende negende proeven”, aldus Warner aan de organisatie.

10u30: Zoek niet naar Belgische vrouwen op de zevenkamp in GötzisNoor Vidts opteert voor de internationale zevenkamp van Arona op 12 en 13 juni. Nafi Thiam neemt geen meerkamp voor haar rekening in de aanloop naar haar tweede Olympische Spelen. Thomas Van der Plaetsen en Niels Pittomvils zijn in Oostenrijk wel van de partij en beginnen om 11u45 aan hun tweedaagse met de 100m. Vervolgens mag het duo om 12u55 in de zandbak aan het werk tijdens het verspringen. Drie pogingen in het kogelstoten staan gepland vanaf 14u35, om daarna af te zakken naar de hoogspringmat omstreeks 16u00. Als toetje is er op de eerste dag ook de dodelijke baanronde om 18u00. Bij de mannen wordt het daarnaast onder meer uitkijken naar wereldkampioen Niklas Kaul en Damian Warner. Beide heren maken van de tienkamp een doorgedreven test met het oog op de Spelen in Tokio, waar ze het vuur aan de schenen willen leggen van wereldrecordhouder Kevin Mayer.

U kan de Hypomeeting in Götzis hier live volgen.