Meerkamper Thomas Van der Plaetsen hoopt zich op 29 en 30 mei in Götzis te verzekeren van een olympisch ticket voor Tokio op de tienkamp. Van der Plaetsen is in de running voor de Olympische Spelen dankzij een 19de plaats op de wereldranking, waarbij een top 24 recht geeft op Tokio. Wil hij niet gokken op die ranking, dan moet hij in Oostenrijk richting 8.350 punten, wat een verbetering van zijn PR met 18 punten zou betekenen. Voor Van der Plaetsen moet Götzis ook een ultieme test worden met het oog op de Spelen.

Thomas Van der Plaetsen zal in de olympische zomer wél een meerkamp afwerken vooraleer hij naar Tokio mag afreizen. Van der Plaetsen, die op de wereldranking voorlopig 19de staat en daardoor recht heeft op een virtueel ticket naar Tokio, hoopt op de prestigieuze meerkamp in Götzis meer zekerheid te krijgen over deelname aan de Olympische Spelen. De atleet DEIN beschikt over twee pistes om die kansen te vergroten. Enerzijds kan hij de rechtstreekse limiet behalen die 8.350 punten bedraagt, wat 18 punten  beter is dan zijn PR. Anderzijds kan een benadering van dat PR een kleine stijging op de wereldranking inhouden, waardoor de Spelen ook een zekerheid worden.

“Götzis blijft de grootste wedstrijd. Door tijdig aan het seizoen te beginnen, bouw ik wat marge in voor mocht er iets mislopen. Het zal een goede test worden waaruit ik kan afleidende of er nog moet bijgestuurd worden. Ik hoop ook om wat meer zekerheid te krijgen over mijn olympische deelname, want de onzekerheid bij veel atleten, is verre van leuk”, aldus Van der Plaatsen aan Sporza. “Voorbereidingswedstrijden vinden is niet makkelijk, dus ik begin in Götzis met weinig of geen competitie in de benen. Zit alles meteen goed en vallen de omstandigheden mee, dan is de rechtstreekse limiet een optie”.

Van der Plaetsen is niet de enige Belg die naar de Alpen trekt voor een tienkamp. Ook Niels Pittomvils zal zijn geluk er beproeven. Noor Vidts opteert in principe voor de meerkamp op het Spaans eiland Tenerife op 12 en 13 juni. Nafi Thiam gaf al eerder aan geen meerkamp af te werken in de aanloop naar de Spelen.