Bashir Abdi heeft zondag in Sapporo voor een wereldstunt gezorgd. Hij veroverde brons in de olympische marathon na de Keniaanse wereldrecordhouder Eliud Kipchoge en de Nederlander Abdi Nageeye. Koen Naert finishte knap tiende.

Kipchoge haalde het in 2u08’38, voor Nageeye met 2u09’58. Daarna kwam onze bronzen Abdi in 2u10’00. Naert was schitterend tiende in 2u12’13.

In de aanvangsfase vormde zich een hele ruime kopgroep van wel 58 man. Abdi en Naert schoven attent mee, Kersten koos voor zijn eigen tempo en passeerde na vijf kilometer als 86e. Na tien kilometer bestond de kopgroep nog altijd uit 47 atleten. Abdi en Naert volgden, Kersten passeerde als 82e. Vijf kilometer verder was de situatie nog altijd min of meer dezelfde, met 43 man in de kopgroep. Kersten rukte voorzichtig op naar 77.

Halverwege passeerde de kopgroep, die ondertussen was herleid tot 31 atleten, in 1u05’13. Abdi en Naert hingen nog altijd goed hun wagonnetje aan. Kersten passeerde daar als 74e. Aan 25 kilometer was de kopgroep herleid tot 28 man en nog altijd maakten Abdi en Naert daar deel van uit. Kersten passeerde als 71e. Daarna dropte wereldrecordhouder Kipchoge een bommetje en vijf kilometer later waren ze plots nog maar met tien. Abdi was daar nog bij, Naert volgde als twaalfde, Kersten als 66e.

Aan 35 kilometer was Kipchoge gaan vliegen. Daarachter vormde zich een groepje van vier, met ook Abdi. Naert bleef in twaalfde stelling lopen. Kersten was opgerukt naar 59. De situatie voorin was na 40 kilometer ongewijzigd. Het werd een thriller voor zilver en brons, waarin Abdi nog net over voldoende reserve beschikte. Naert rukte nog op naar een knap tiende plaats. Kersten was 59e in 2u22’06.