Twee Belgen hebben zich verzekerd van de finale op de 3.000m. Robin Hendrix liep comfortabel naar de derde stek in de tweede reeks in een PR van 7’46″76. Voor Isaac Kimeli werd het bibberen tot in de laatste 50 meter, maar mits een stevig sprintje in het gezelschap van Jakob Ingebrigtsen, greep onze landgenoot ook een rechtstreeks ticket naar de finale. John Heymans liep een puike race in de eerste reeks en finishte als zevende. Heymans werd vervolgens gediskwalificeerd omdat hij een voet aan de binnenkant van de piste zetten.

Ons land heeft twee finalisten op de 3.000m bij de heren op het EK indoor beet. Robin Hendrix liep in de tweede van drie reeksen naar de derde stek in een PR van 7’46″76 en was zo automatisch zeker van de finale. Hendrix liep een gecontroleerde koers en nam in de slotkilometer zelf initiatief. Daardoor had onze landgenoot ook uitzicht op de verliezende tijden indien hij niet in de top drie belandde. Dat bleek echter niet nodig, aangezien hij alleen Andy Butchart en Adel Mechaal voor zich moest laten. De Franse trainingsmakker van Hendrix, Hugo Hay, was goed voor de snelste verliezende tijd in die reeks met 7’47″30.

Voor Isaac Kimeli werd het bibberen, aangezien Mike Foppen en Jimmy Gressier een voorgift kregen nadat Jakob Ingebrigtsen een gat liet vallen. Kimeli stemde zijn koers af op de Noor en dat leverde spanning tot aan de finish op. Het duo voorin had namelijk bijna 50 meter voor op Ingebrigtsen en co. In de laatste 400m ging het tempo met een ruk de hoogte in bij Ingebrigtsen en Kimeli, die op en over Foppen zouden gaan. Onze landgenoot bolde uit en werd tweede in 7’49″46, ten koste van Foppen die vrede moest nemen met de vierde stek.

John Heymans kwam voor het eerst aan de start van een kampioenschap op de piste en had niks te verliezen. Dat werd ook duidelijk aangezien onze landgenoot zich in tweede positie nestelde. In de slotkilometer kreeg hij het logischerwijs lastig. Heymans finishte uiteindelijk als zevende in 7’58″13. Daarna volgde een kleine koude douche, aangezien hij tijdens de wedstrijd langs de binnenkant van de piste stapte. Heymans werd daardoor gediskwalificeerd, maar kan zich vooral optrekken aan zijn zege op het BK veldlopen van afgelopen zondag.