In de videoreeks ‘My Story’ van de Europese Atletiekfederatie European Athletics kan regerend Europees en olympisch kampioene in de zevenkamp, Nafi Thiam, uiteraard niet ontbreken. In de video heeft Thiam het in alle openheid over enkele hoogtepunten van haar carrière en geeft ze ook toe te stoppen met haar sport wanneer het plezier niet langer van de partij is. Daarnaast gelooft ze rotsvast in het feit dat ze in Tokio tot erg veel in staat is, aangezien ze zoveel sterker zal zijn dan vijf jaar eerder in Rio. 

“De dag waarop het plezier verdwijnt, stop ik met atletiek. Het leven is te kort om zaken tegen je zin te doen, laat je dus vooral niet leiden door wat anderen van je verlangen. Geniet van elke dag, ook al kan het soms bijzonder zwaar zijn”, begint Nafi Thiam in de vierde ‘My Story’-video van European Athletics. Passeerden al eerder de revue: Armand ‘Mondo’ DuplantisKarsten Warholm en Jakob Ingebrigtsen, bestempel het gerust als mooi gezelschap. In vier minuten en 50 seconden wordt de kijker doorheen de carrière van de ondertussen 25-jarige Thiam geloodst aan de hand van enkele sleutelmomenten. “Mijn eerste atletiekherinneringen zijn veldlopen waarop mijn broer en ik via mijn mama kennis maakten met de sport. Ik was toen zo’n zes of zeven jaar. Na afloop kreeg ik een potje confituur en gezien mijn voorliefde voor eten begon daar eigenlijk al de honger om keer op keer opnieuw deel te nemen”.

Vervolgens wordt ingezoomd op 2013, het jaar van het WR bij de junioren in zaal dat door gebrek aan dopingcontrole toch geen WR blijkt, maar tevens het jaar van het eerste grote internationale succes met een Europese titel bij de junioren. “Tot 2013 was eigenlijk alles volgens plan verlopen. Ik voel me comfortabel op een piste omdat ik het altijd al gekend heb. Het bezorgt me geen stress of intimideert me niet om te weten dat er duizenden mensen in de tribune zitten. Het was een zwaar jaar in 2013 door dat gemiste WR, wat m’n eerste nare ervaring werd. Van Rieti zelf herinner ik me niet zoveel meer, maar het heeft wel een heel belangrijke rol gespeeld na die opdoffer indoor”, vervolgt Thiam.

Amper drie jaar na die Europese juniorentitel trok de zevenkampster naar Rio voor haar eerste Olympische Spelen, waar het sprookje pas echt begon. “Het voornaamste toen was ervaring opdoen. Ik dacht aan een top acht in de eerste plaats, misschien een top vijf. Discipline na discipline kon ik echter mezelf verbazen en volgde het blijkbaar natuurlijk. Het blijft een soort ‘raar gevoel om mezelf olympisch kampioen te worden. Tijdens een zevenkamp probeer ik in een bubbel te blijven. Voor mij is het een normale dag, waarin ik niet te veel wil praten of denken over de wedstrijd zelf”. Uiteraard zoomt European Athletics in op het EK van 2018 in Berlijn. “In het speerwerpen werd mijn vechtlust beloond. Ik zal dat moment het meest herinneren, omdat ik toen wist dat het goud binnen handbereik lag”.

“Voor mij voelt het niet aan alsof ik mijn successen verdien. Ik werk hard en zie wel wat er gebeurt, maar maak me vooral geen zorgen over het mogelijke resultaat. Tokio is altijd het grote doel geweest. Ik weet dat ik er iets groots kan verwezenlijken, aangezien ik zoveel sterker ben dan in Rio”, sluit Thiam af. De volledige video kan u hieronder bekijken. Komende winter focust de atlete op haar snelheid en past ze voor het EK indoor in Torun, daarover kan u hier meer lezen.