Nafi Thiam begon zes weken geleden aan de voorbereiding op het olympische jaar 2021. De regerende olympische kampioene is verlost van kopzorgen rond blessures en kan zich opmaken voor een bijzonder jaar. Begin 2021 hoopt ze naar Zuid-Afrika te trekken om er in goede omstandigheden voornamelijk aan haar snelheid te werken. Die snelle benen wil ze in zaal testen op de 60m en 60m horden. Een deelname aan het EK of WK indoor komt er niet, al gelooft haar trainer er rotsvast in dat ze volgende zomer haar beste niveau ooit kan behalen. Dat schrijft Het Nieuwsblad. 

Nafi Thiam kwam afgelopen zomer niet in actie door achillespeesproblemen. De olympische kampioene op zevenkamp opteerde voor een lange relatieve rustperiode van twee maanden. Ondertussen is Thiam een zestal weken aan het trainen en als we haar coach Roger Lespagnard mogen geloven, dan gaat het méér dan de goede richting uit. “Nafi traint al op spikes. Op dit ogenblik ligt ze zelfs een voor vergeleken op het voorbije seizoen in deze periode”, aldus haar trainer in Het Nieuwsblad. Dat is opnieuw goed nieuws, aangezien de atlete in haar voorbereiding op vorige winter bijzonder goed in vorm zat.

Indoor waagt Thiam zich niet aan grote kampioenschappen. Het indoorseizoen zal namelijk in het teken staan van haar sprintsnelheid op de 60m en 60m horden. Een stage begin 2021 in het zomerse Zuid-Afrika staat, indien de coronapandemie het toelaat, wél op de planning. Na het indoorseizoen volgt in principe een stage in april, waarin de focus opnieuw op sprintwerk zal liggen. Het is geen toeval dat Lespangard met Thiam wil focussen op die disciplines, aangezien de Britse wereldkampioene Katarina Johnson-Thompson uitblinkt in de loopnummers. Een deelname aan de prestigieuze Hypomeeting in Götzis behoort tot de mogelijkheden. “Als alles volgens plan verloopt, dan zal ze misschien in actie komen in Götzis. De Spelen volgen dan wel al twee maanden later, dus het wordt belangrijk om goede keuzes te maken”, klinkt het in Het Nieuwsblad.

Thiam kan zich optrekken aan het feit dat haar elleboogproblemen van de baan zijn. Die elleboog speelde haar in 2019 bijzonder veel parten, want ze zag er op de Décastar in Talence een mogelijk bijzonder straffe eindscore door de neus geboord. Ook op het WK in Doha was de elleboog een spelbreker, al kende Johnson-Thompson toen een begenadigde tweedaagse. “Die problemen aan de elleboog zijn verleden tijd. Bovendien zou die 100% geweest zijn als er afgelopen zomer toch sprake was van de Spelen. Door het uitstel heeft ze echter nog meer kunnen versterken. Op training haalde ze met haar speer 47 meter, wat betekent dat ze in een wedstrijd om en bij de tien meter verder kan werpen. Nafi kan haar beste niveau van 2017 bereiken”, besloot Lespagnard.

Nafi Thiam en Roger Lespagnard – Foto: Jasper Jacobs