Opmerkelijk transfernieuws in atletiekland: de broers Kevin, Jonathan en Dylan Borlée trekken de taalgrens over naar Vlaanderen. Ook Camille Laus en Hanne Claes gaan op Vlaamse bodem aan de slag. Claes keer terug naar oude liefde DCLA. De broers Borlée en Laus maken in principe de overstap van RCB naar OEH, maar die onderhandelingen moeten nog afgerond worden. Vlaams minister van Sport Ben Weyts maakte dat tijdens een videoconferentie bekend.

Het hing al even in de lucht, maar het is nu ook bevestigd op een digitale persconferentie: de broers Kevin, Jonathan en Dylan Borlée trekken de taalgrens over en gaan hun laatste twee jaar als atleet de Vlaamse Atletiekliga vertegenwoordigen. Ook Camille Laus en Hanne Claes worden vanaf 1 januari eliteatleten bij de VAL. “Sinds 2008, het jaar van onze eerste Olympische Spelen, zijn wij trots dat wij ons land en de Belgische atletiek mogen vertegenwoordigen, zowel op individueel niveau als met de aflossingsploeg. In mei 2020 hebben we beslist om onze ambities verder te zetten tot 2022. Daarnaast zijn we voortdurend bezig met het optimaliseren van onze trainingsaanpak en onze omkadering, om ons steeds optimaal te kunnen aanpassen aan de omstandigheden. De prestaties van een atleet hangen af van verschillende factoren. Vandaag is het voor ons essentieel om te kunnen blijven groeien in een positieve, constructieve en serene omgeving”, begon Jonathan Borlée, die in het eerste deel voornamelijk Nederlands sprak en zo voor een primeur zorgde.

“Tijdens gesprekken met Paul Rowe (Sport Vlaanderen; red.) en Rutger Smith, herkenden we ons in hun project, dat zich volledig toelegt op de elitesport, met de atleet centraal in alle beslissingen. We willen eerst en vooral Adeps en de Fédération Wallonie-Bruxelles bedanken voor hun steun sinds het begin van onze carrière. Zonder die hulp was ons palmares niet hetzelfde geweest. We hebben altijd alles gegeven om op het hoogste niveau te presteren en België te vertegenwoordigen op de belangrijke afspraken. Door toe te treden tot de Vlaamse Atletiek Liga geloven we dat we kunnen blijven presteren op het allerhoogste niveau”, voegde Borlée toe. De drie broes en Laus zullen normaliter de kleuren van OEH verdedigen, maar die onderhandelingen zijn nog aan de gang. Claes, die de afgelopen jaren de kleuren van RESC verdedigde, keert terug naar de club waar het voor haar allemaal begon, namelijk DCLA.
Camille Laus en Hanne Claes op de KBC Nacht van vorig jaar – Foto: Golazo

Ben Weyts: “Onze ambitie is dat ze nieuwe generaties kunnen inspireren”

Ook Vlaams Minister van Sport Ben Weyts is erg verheugd dankzij de komst van team Borlée. “Ik wil jullie nu alvast van harte welkom heten bij Sport Vlaanderen, de officiële overstap volgt op 1 januari, maar jullie kunnen nu al warm lopen. Ik denk niet dat een introductie nodig is als het over het team gaat. Hun komst onderschrijft onze honger en ambitie. Honger is namelijk zoals ze in Nederland zeggen de beste saus en we vinden elkaar terug op vlak van ambities en professionalisme. Met de Belgian Tornados mikken we op een medaille op de Spelen van Tokio. Voor de Belgian Cheetahs en het team op de mixed relay hopen we op een top acht. We bieden de atleten een sterke omkadering aan met voltijdse coaches, psychologen, kinesitherapeuten en zoveel meer. Het is onze ambitie dat deze atleten de nieuwe generaties kunnen inspireren”, aldus Weyts.

Jacques Borlée: “Ik ben gelukkig”

Trainer Jacques Borlée was duidelijk in zijn nopjes over de nieuwe samenwerking. “Ik ben gelukkig en een tevreden man. We hebben een oplossing gevonden om een nieuwe, positieve omgeving aan de slag te gaan. Voor Kevin en Jonathan zijn het bijzonder belangrijke jaren, aangezien ze in 2022 hun spikes opbergen. Ik kan al jaren op de Vlaamse Atletiekliga rekenen om Jonathan SacoorTuur Bras en Elise Lasser te begeleiden. Als OEH ons wil ontvangen, dan trekken we met veel plezier naar die club. Dankzij Sacoor en Bras kennen we de club al, wat een voordeel is. Binnen een goede week moet daar zekerheid over zijn”, vertelde trainer en vader Borlée. Het is geen publiek geheim dat Jacques Borlée zich niet kon vinden in de werking van de LBFA en ook de herverkiezing van Thomas Lefebvre als voorzitter speelde parten.

Rutger Smith: “Zeer blij dat het team in ons beleid gelooft”

Rutger Smith – Foto: Quinten Lafort

Uiteraard kon topsportcoördinator bij de VAL Rutger Smith niet ontbreken. “Ik ben verheugd om team Borlée te mogen verwelkomen. Wanneer het over atletiek en topsport gaat, dan kom je in België meteen uit bij het team. Zeker omwille van hun professionele manier van werken. Het doet ook deugd dat ze geloven in ons nieuw beleidsplan dat afgelopen zomer werd voorgesteld. Er staan heel wat kampioenschappen voor de deur, dus er zijn voldoende kansen om zich te bewijzen. Ik kijk alvast uit naar een vruchtbare samenwerking”, klonk het bij de Nederlander.