De Wanda Diamond League heeft na de grote aankondiging van vorige week rond prijzengeld en de terugkeer van een aantal disciplines ook de verdeling van de disciplines voor de Diamond Race aangekondigd. Daardoor krijgt u ook meteen een zicht op het programma van de 45ste Memorial Van Damme. 14 zogeheten ‘Diamond Disciplines’ maken daardoor al zeker deel uit van de grootste atletiekafspraak op eigen bodem. Onder meer het polsstokspringen mannen, de 5.000m vrouwen en de 400m horden mannen lijken op papier al vuurwerk op te leveren. 

Het zijn altijd spannende tijden voor de vele Belgische atletiekfans als de disciplines van de Wanda Diamond League voor de Memorial Van Damme worden gepubliceerd. De Memorial kent daardoor alvast 14 disciplines die op 3 september de revue zullen passeren. Bij de mannen staan de 100m en 400m op de planning. Internationaal gezien is het op de 100m door de schorsing van Christian Coleman wachten op dé topfavoriet voor komende zomer, maar het lijdt geen twijfel dat namen zoals Noah LylesTrayvon Bromell en Andre De Grasse na de Spelen nog willen knallen. Ook op de 400m is het niet voor de hand liggend om één naam te kiezen, al zou het knap zijn om Jonathan Sacoor of één van de broers Borlée in actie te zien komen tegen de snelste mannen ter wereld op de baanronde. De vrouwen mogen hun geluk beproeven op de 200m. De Britse wereldkampioene Dina Asher-Smith liep nog nooit de magische bocht in het Koning Boudewijnstadion, waardoor haar interesse ongetwijfeld gewekt wordt. Langs Belgische zijde wordt de wildcard naar alle waarschijnlijkheid een duel tussen de leden van de Belgian Cheetahs met onder meer Imke VervaetCynthia Bolingo en Manon Depuydt.

Daarnaast staat ook de 800m voor vrouwen gepland. De Europese dominantie op de afstand afgelopen zomer doet het beste verhopen met het oog op volgend jaar, waardoor het uitkijken wordt naar welke landgenoten een plekje krijgt in die race. Renée Eykens kende geen superzomer, maar zal zich maar wat graag bewijzen om aan de startlijn te verschijnen naast de Europese- en wereldtop. De 1500m is er zowel voor mannen als voor vrouwen. Atletes zoals Laura Muir en Faith Kipyegon kunnen Elise Vanderelst mogelijk naar een topchrono stuwen. Bij de mannen wordt het uitkijken naar het Afrikaans geweld gemixt met de broers Ingebrigtsen en Belgisch recordhouder Ismael DebjaniIsaac Kimeli, of een andere kaper op de kust uit eigen land. De 5.000m keert terug in de Wanda Diamond League en de vrouwen krijgen hun kans op de Memorial. Hier wordt hopen op namen zoals Letesenbet GideySifan Hassan en Hellen Obiri.

Letesenbet Gidey – Foto: Global Sports Communication

Op de 100m horden bij de vrouwen wordt het vanuit Belgisch oogpunt een duel voor de wildcard tussen Anne Zagré en Eline Berings. Berings kan voor de laatste keer in actie komen op de Memorial. De 400m horden mannen stond dit jaar voor de coronacrisis ook gepland, maar keert dus terug. Karsten Warholm kreeg nog nooit de kans om in Brussel te lopen en zal ongetwijfeld een gooi willen doen naar het meetingrecord (47″51). Julien Watrin en Belgisch kampioen Tuur Bras krijgen daardoor mogelijk de kans om met de voorlopig op één na snelste performer ooit op de lage horden in actie te komen.

In het hoogspringen bij de vrouwen scheerden vooral de Oekraïense dames afgelopen zomer hoge toppen. De vraag wordt hier of Nafi Thiam in actie wil komen na de Spelen, of Claire Orcel zich mag opmaken voor een stevige springavond. Het polsstokspringen bij de mannen zorgde in 2020 letterlijk voor een karrenvracht aan hoogtepunten. Mondo Duplantis, die zaterdag door World Athletics tot Atleet van het Jaar werd gekroond, verbeterde in september nog het meetingrecord van de Memorial. De 21-jarige Zweed zal maar wat graag terugkeren in het gezelschap van onze Belgische recordhouder Ben Broeders. Het verspringen bij de mannen kan een mooie kans worden voor Belgische kampioen Daniel Segers om zich met de absolute wereldtop te meten. Het discuswerpen staat zowel bij de mannen als de vrouwen op het programma. Philip Milanov krijgt daardoor de kans om voor eigen volk te schitteren.